Mazzy Star – Seasons of Your Day

Sjutton år är många år, när man tänker efter. Människan förväntar sig nog att man ska ha åstadkommit en hel del på sjutton år. I värsta fall har man börjat övningsköra med sin pappa, i bästa fall har man släppt en skiva.

När jag fick nys om att Mazzy Star skulle göra en återkomst i år, efter deras sjuttonåriga frånvaro, anade jag det värsta: en totalrenovering. Jag tänkte att en sådan comeback inte alls skulle framkalla några melankoliska teen-vibbar à la svår sjuttonåring high-school kid, utan snarare en gubbig medelålderskris i stil med den man fick av New Orders comeback Lost Sirens.

Bolag: Rhymes of An Hour
Releasedatum: 24/9
Bästa spår: California

Men nej, jag hade fel. Mazzy Star har inte förändrats särskilt mycket. Seasons of Your Day, deras första skivsläpp sedan Among My Swan från 1996, skapar ungefär exakt det man minns att ”Fade into you” och ”Into Dust” gjorde på gymnasiet: melankoli, dock en förvånansvärt drömsk och trivsam sådan. Skillanden är väl egentligen mest att country fått mer utrymme i deras dimmiga ljudlandskap, men utöver det känner jag helt och hållet igen mig: dröm-pop, psykedelia, lo-fi, shoegaze. Allt en kan önska sig, med andra ord.

8/10