Sun Rock Box: Rock ’N’ Roll Recorded By Sam Phillips 1954-1959 – Various Artists

I mitten av 80-talet pressade Bear Family den första upplagan av The Sun Rock Box. En samling som komprimerade SamPhillips rock ’n’ roll-gärningar på 12 vinylskivor, där bevisen hopades för att Sun-grundaren banade väg för framtidens rockers (oavsett genre). Återutgivningen sammanföll med garagerockens uppsving, där svenska band som The Nomads, The Creeps och personliga favoriterna The Crimson Shadows gjorde sig ett namn. Dessa band dyrkade Nuggets-boxen, men i min mening borde exempelvis Ray Harris dunderkur ”Come On Little Mama” fått lika mycket uppmärksamhet som The Seeds ”Pushing Too Hard”. Avlidne Lux Interior från The Cramps vet vad jag pratar om.

Release: 17/5
Bolag: Bear Family
Bästa låt: Come On Little Mama

2013 är det återigen dags att friska upp minnet, och detta sker på 8 fullmatade cd-skivor, där endast 4 låtar tillägnats rockkungen Elvis Presley. Ett urval som känns självkart, och säger mycket om kvalitén och bredden som Memphis-etiketten presenterade under 50-talet. Bland spåren hittas exempelvis Ray Smiths skjutglada ”Rockin’ Bandit” och Charlie Rich’s countrysvängiga ”Lonely Weekends”. Men favoriterna hopar sig, och det är bara att återanvända Andy Andersons låttitel ”Tough Tough Tough” i beskrivningen av detta material. Musik blir inte hårdare.

Bear Family nöjer sig inte med att presentera 254 låtar, den som investerar får även lägga vantarna på ett matigt översiktsverk, där varje spår delges sin roll i Sun Records historia – från Elvis Presleys ”That’s All Right” till Brad Suggs ”706 Union”. Imponerande. Det enda problemet är att låtarna hopar sig som en populärmusikalisk svärm, men låt inte mängden avskräcka, utan ge The Sun Rock Box den tid som behövs. Phillips förtjänar detta.

9/10