Beatrice Eli – In your face!Beatrice Eli har under ett par år förutspåtts bli nästa stora svenska r&b-stjärna. Med ett bejublat framträdande på Way Out West i början på augusti och som en mycket uppskattad bokning på årets Popaganda är Beatrice Eli nu redo att ta oss alla med storm. Rockfoto träffade henne direkt efter Popagandaspelningen för att prata musikalisk inspiration och framtidsplaner.

Beatrice Eli är en av många just nu starka kvinnliga artister, som med både talang och attityd tar plats på musikscenen. Med rätta. Popagandaspelningen är kort, men högexplosiv, med en klart spelglad artist och för dem som inte upptäckt denna blivande stjärna än, gratulerar jag till att ha något att se fram emot.

Hur vill du beskriva ditt sound för den som inte lyssnat in sig på dig? Vem är Beatrice Eli?

– Det håller jag på att ta reda på! Jag tror att en röd tråd i det mesta som jag gör, eller som jag gillar också, är liksom hårda, kraftfulla beats. Och att jag även gillar ganska hitiga, catchiga melodier. Jag är en textnörd som vill att musiken ska kunna förstås av folk som kanske inte lyssnar jättemycket på text. Det måste finnas en intressant text där nånstans och inte bara det att det ska betyda någonting, utan det är ju kul att nörda in sig på ord.

Hur ser din textskrivarprocess ut?

– Jag lyssnar inte på radio, så det gör ju att jag inte hör så mycket ny musik. Det mesta som jag inspireras av textmässigt är så gammalt, så det är ok att låna lite! Det är så olika hur jag gör när jag skriver en låt, jag har liksom inte ett system som jag går efter, utan ibland skriver jag med Ji Nilsson, en duktig låtskrivare och nära vän till mig, och då gör vi på ett sätt. Nån annan gång sitter jag själv med gitarr och det blir det på ett annat sätt. Eller så får jag en färdig låt, som jag bara lägger.

Din röst är verkligen stark och jag gillar det kraftfulla i den – vad tycker du om att bli jämförd med andra starka vokalister som Amy Winehouse och Adele?

– Jag blir otroligt smickrad över att bli jämförd med Amy Winehouse. Hon är ju den största idolen. Jag lyssnade jättemycket på Frank när den kom, och har alltid lyssnat mycket på jazz och hiphop. Amy Winehouse gör ju också jazz på ett modernt sätt.

– När det gäller Adele kan jag ju förstå liknelsen till viss del, men vi har helt olika sound. Det som förenar oss alla tre är att vi har så mycket soul och jazz i vår musik. Sen är det ju intressant att ingen någonsin frågar om mina manliga förebilder.

Kan du nämna någon?

– Ja, Bill Withers är en stor förebild och inspiration. Sen är det ju väldigt mycket hiphop som inspirerar mig, eftersom jag lyssnar mycket på det, men det är det inte heller någon som snappar upp i mina texter till exempel.