Albumaktuella Sam Phillips: – Musiken är mina emotionella fötter


Det är hög tid att Sverige tar Sam Phillips till sitt hjärta. Sam har ett nytt album ute,
Push Any Button, som släpptes den 13 augusti. Och när Rockfoto fick en intervju med henne visade det sig att hon verkligen hör hemma på våra breddgrader. Det är mer än en känsla.

Undertecknad har ibland undrat över varför Sam Phillips inte är en superkändis i Sverige. Och lite varstans. Men inte minst i Sverige. Sam har en underliggande ton i sin musik, genom snart sagt alla transformationer som den musiken har genomgått under hennes tjugofemåriga karriär som världslig skivartist, en ton av något som är självständigt utan att vara ensamvargigt, betraktande utan att vara övertungt, själfullt utan att vara geggigt, småironiskt utan att vara catch phrase-maniskt, starkt utan att vara obändigt. Hon låter väl ungefär som vilken svensk kvinna som helst, för det mesta och totalt sett, om än bra mycket mer musikaliskt än de flesta.

Fast Sam Phillips påbörjade sin bana på andra sidan the crossroads, som kristen sångerska. Även det känns faktiskt lite svenskt, som en kvinna i Sams generation som fått en lite luthersk uppfostran, men snart hittat sitt eget tänk. Sedan den tiden kan denna artist ännu brista ut i en gospelsång utan religiös tillhörighet. Lyssna bara på ”All Over Me” från senaste albumet, ett vardags-anthem så gott som något, perfekt att gnola på, på vägen till matbutiken. Även som kristen sångerska paketerades Sam, och mot paketeringen i musikbranschen har hon fört en liten kamp, som hon inte riktigt kallar kamp på grund av en närvarande självdistans, genom sin karriär. Inledningsvis signad av Virgin, genom vilket hon har släppt fyra album, har Sam tagit sig via tre releaser på Nonesuch Records, till att ge ut musik helt på egen hand, både i digitalt och konkret format. Till senaste albumet,  Push Any Button, har hon till och med designat albumcovern.

– Det hade jag nog aldrig fått komma i närheten av att göra på Virgin, ler hon.

Hennes resa handlar i hög utsträckning om ett försök att överleva branschen.