Way Out West närmar sig med stormsteg

Göteborgsfestivalen Way Out West är större än någonsin. Antalet bokningar överglänser samtliga av Sveriges sommarevenemang, och bland giganter som Neil Young och Alicia Keys, hittas artister/band som aldrig kommer att nå den stora publiken, men under Way Out West är de i centrum. Är nyfiken på cumbiainfluerade La Yegros, som dessvärre spelar samtidigt som Tame Impala under torsdagskvällen – deras uppdaterade psykedelia är en personlig livefavorit. Nämnda dag inkluderar även syrianske legenden Omar Souleyman, som förhoppningsvis ges visum denna gång. Blev nekad att spela på Stockholm Music & Arts.

Bokningen av Souleyman cementerar att Way Out West är en festival som vägrar att kompromissa. Och i likhet med förra året är tillställningen köttfri.

Hitintills har det inte pratats särskilt mycket om biljettförsäljning, men festivaldöden lär inte sätta klorna i Luger-jätten detta år. Det pratas däremot om festivalen i andra delar av världen och den amerikanska och inflytelserika bloggen Stereogum publicerade nyligen en specialartikel om Way Out West och dess dragningskraft. Textförfattaren Tom Breihan återvänder till Slottsskogen efter tre år, vilket han har gemensamt med göteborgssonen Håkan Hellström; Breihan blir lyrisk när han tänker på Hellströms genomslag hos den svenska publiken och hoppas på en repris. Missade själv stora delar av nämnda spelning, så bokningen ger mig en ny chans att ta del av Hellströms dragningskraft.