”Ripely Pine” – Lady Lamb The Beekeeper

I mars släppte 23-årige Aly Spaltro, från Portland, fast ”fel” Portland, alltså inte DIY-andans huvudstad i Oregon utan en mindre stad i Maine längst uppe i nordöstra USA, sitt debutalbum. Hon gjorde det under namnet Lady Lamb The Beekeeper, ett vackert men aningen flummigt namn som Aly tydligen drömde fram för ganska många år sedan.

Albumet, Ripely Pine, fick väldigt fina recensioner och omskrevs i många av de större amerikanska musikmagasinen. Men av någon obegriplig anledning fastnade det där. För Ripely Pine är bland den absolut bästa musik som nått mina öron under 2013.

Den låt som sticker ut mest heter ”Bird Balloons”. En mer än sex minuter lång gitarrexcess, som byter teman flera gånger och inte följer någon traditionell uppbyggnad kring verser och refräng. Det är svårt att inte tänka lite på St Vincent, då de har det gemensamt att de båda är skickliga gitarrister, deras röster är ganska snarlika och det är svårt att hänga med bland alla svängningar och infall. Men trots det är ”Bird Balloons” ett lika omedelbart som enastående stycke musik. Det finns för övrigt några liveversioner av den på youtube som indikerar att Aly även är en, milt uttryckt, hyfsad liveartist.

Efter att ha hört ”Bird Balloons” vandrade jag vidare till resten av albumet. Första reaktion – bra låtar, lite för långt. Nästa reaktion – fantastiska låtar, alldeles för kort. Jag hittar nya grejer med Ripely Pine att älska hela tiden. Just nu är jag mest nere med kören i ”The Nothing, Part II” och Alys totala inlevelse i avslutande ”Taxidermist Taxidermist”. Men det är ett komplett album och en odiskutabel fullpoängare hos mig. Vi kommer snart att få höra mer från Lady Lamb The Beekeeper, det är jag alldeles övertygad om.