Lightning Dust – Fantasy

Vänner av kanadensisk indierock är säkert redan bekanta med Lightning Dust, men framför allt med Black Mountain – psykrockbandet där Amber Webber och Joshua Wells har sin vardagliga bas. Fantasy är duons tredje skiva och frågan är om det inte är dags att sluta kalla Lightning Dust för sidoprojekt nu?

Om tidigare album innehöll svajjiga emovaggvisor så hämtar Fantasy framförallt inspiration från modern R&B och synthig electropop. Redan från albumets första låt och singel ”Diamond” märks denna förändring. Jag kommer att tänka på samtida kollegor som MS MR och New Look.

Undantag finns dock. ”Moon” är en vacker lugn låt där Ambers lite nasala, karaktäristiska röst kommer fram på ett ypperligt sätt i sällskap av den plockiga gitarren och “Agatha” är en nästan lika fin pianoballad som skulle kunna vara framförd av dåtida folksångerskor. Men så drar en av albumets i särklass starkaste låtar, ”Fire Me Up”, i gång och återigen ligger Ambers röst över en minimalistisk synthslinga som gärna fått hålla på längre än 04.20.

Bolag: Jagjaguwar Releasedatum: 24/6
Bästa spår: "Fire Me Up"

Det är denna minimalism som är albumets styrka. Enahanda basgångar, synthbeats och en och annan extremt monoton gitarrslinga som förstärker det omedelbara i Ambers sång. The Xx har redan gjort det här, jag vet – men Lightning Dust lägger till en Cocteau Twins-twist och jag är nästan såld. Det enda negativa med plattan är att den är något spretig, vilket drar ner slutbetyget ett snäpp.

7/10