Two Door Cinema Club: Hultsfred Stoxa, Stockholm 13/6

Det är i ett kritvitt ljussken som det nordirländska bandet Two Door Cinema Club intar den största scenen “Green Stage” under torsdagskvällen. Fyra stycken kostymklädda män river igång spelningen med bland annat ”This is the life” från första albumet Tourist History över festivalområdet. Det är som att vädergudarna förstår att det är dags för dans, det har slutat regna och det är bandets sångare Alex Trimble snabb att uttrycka sin glädje kring. Det vita ljusskenet kvarstår under nya låten ”Wake up” och väcker publiken ordagrant.

Lättdansad electropop med ljuvliga gitarrslingor som på mils avstånd skulle kännas igen. Det är kombinationen av dessa gitarrslingor från Sam Halliday och Alex Trimbles stämma som troligtvis är ledmotivet till bandets framgång. ”Sångaren har en vacker käke” är ett uttal från en kille i publiken och det är nog så, det händer inte överdrivet mycket på scenen, men det behövs inte så länge de just leverar det vi önskar av dem: låthits och genuin spelglädje. De pastellfärgade kostymerna matchar deras backdrop och det är ett mycket sympatiskt band som talar om hur tacksamma de är för att få spela på festivalen. De vill se allas händer i skyn till ”Come back home” och publiken är inte sen att hänga på. Någonstans här så tar spelningen fart på riktigt. Bandet som bildades 2007 har hunnit släppa två stycken hyllade album och är just nu ute på en omfattande världsturné.

Ljusskenet ändrar nyans, det blir gult lagom till att låten ”Sun” får samtliga i publiken att dansa loss i stövlar och regnponchos. Det gula ljusskenet växlar sedan till rött, som ett tecken på att uppvärmningen är avklarad. Några längre mellansnack är det inte tal om, istället fortsätter det höga tempot till tonerna av ”The World is Watching”. De inbitna fansen sjunger med i samtliga låtar, men det märks att andra skivan ”Beacon” inte riktigt hunnit sätta sig hos publiken, trots att den släpptes i augusti 2012. Det vita ljusskenet är tillbaka till takterna av ”Next Year”, en av singlarna på det senaste albumet, likaså låten ”Handshake” som ser till så att återigen händerna hamnar i luften. Sedan fortlöper spelningen intill sista takten i en total mix av färgade lampor och riviga toner.

Det är kortvariga partier i spelningen som blir stillastående. Kanske beror det på den varierande väderleken, kanske för att bandet är precis så här bra, varken mer eller mindre. Tyvärr är det nog så att när festivalen summeras av besökarna på söndag är det inte denna spelning som de kommer att nämna i första hand. Men att Two Door Cinema Club kan bjuda upp till dans, leverera live och servera ett gäng hits på Stoxa bevisade dem, med råge.