Stjärnskott: Surreal Lovers

Med högt satta konstnärliga ambitioner gör Surreal Lovers mörk discorock som drar åt kraut, minimal synth, modern dansmusik, psykedelisk rock med mera. Rockfotos Anton Lindskog ringde upp sångerskan Hanna Chawki och ställde några snabba frågor.

Den som tror att det bara görs anspråkslös Håkan Hellström-pop i Göteborg har garanterat aldrig hört Surreal Lovers. Bandet har varit under ständig förändring sedan år 2000 och nu är de aktuella med debut-EP:n Tysk Vår – inspelad under maj månad 2012 i Music A Matic-studion (tidigare nyttjad av svenska storheter som Kent, The Knife och Soundtrack of our Lives) och producerad av självaste Henryk Lipp (före detta Blue For Two-medlemmen som står bakom spakarna på flera av Thåströms soloalster).

Vad är egentligen en Tysk Vår?

– Namnet Tysk Vår har både en intern och en väldigt allmän betydelse. Dels handlar det om att vårt sound förändrades radikalt när Peter gick med i bandet för ett år sedan. Han lyssnar mycket på Kraftwerk och tysk krautrock och tog vår musik mer åt det hållet. Sedan handlar också om saker som händer i samhället och om hur det blir kallare, stelare och lite mer likt fascismen överallt omkring oss. Det är ett dubbelbottnat namn för på samma gång kan man tänka på att en vårdag i Berlin kan vara något väldigt lätt och vackert.

Att sätta någon slags etikett på er musik är väldigt svårt. Hur skulle du själv beskriva det ni gör?

– Jag vet inte riktigt. När jag skriver låtar så är jag alltid väldigt inspirerad av de musiker jag samarbetar med. Matti (Ollikainen) har funnits med i bandet hela tiden. Han är ju jazz- och bluespianist i grunden men han är också en väldigt intuitiv och själfylld musiker. Så vi gör kanske själfylld disco? (skratt)

Du var tidigare med i performancegruppen Polly Magoo Peepshow. Kan du berätta om vad ni gjorde för något?

– I Polly Magoo Peepshow jobbade jag ihop med en kille som heter Anders som gjorde musik åt olika friteatergrupper på 80-talet. Vi var en performancegrupp med full bandsättning som improviserade fram musik efter grunder som vi la i förväg på en dator. Till det hade vi en väldigt expressiv scenshow.

Surreal Lovers har funnits sedan år 2000. Har ni förändrats mycket under den tiden?

– Ja, på ett sätt. Vi förändras konstant i och med att det ligger i det här bandets natur att alltid förändras. Men trots att vi hela tiden leker och experimenterar vidare så förblir själva essensen i musiken oförändrad.

Vad har ni för planer inför den närmsta tiden?

– Till att börja med så ska vi spela i Göteborg och Stockholm i samband med att EP:n släpps (5:e juni på Vardagsrummet Amerikabaren i Göteborg och 7:e juni på Klubb Street Car i Stockholm). Vi kommer också att vara delaktiga i en sommarutställning på Konsthallen i Göteborg där vi både ska spela och ha med konstverk, vilket jag förbereder just nu. Och så håller jag på att göra musik till en undergroundfilm som jag själv ska vara med i.

”Tysk Vår” släpps på onsdag den 5:e juni.