RA – Malmös nästa musikframgång

Det är omöjligt att nämna RA utan att nämna Bauhaus. Och det beror inte bara på att det unga Malmöbandet kommer att spela förband åt Peter Murphy när han besöker Malmö med turnén ”Mr Moonlight Tour – Celebrating 35 Years of Bauhaus” den 9:e juni. ”Bloodline” – det första smakprovet från deras kommande debut-ep – för, med sina skeva gitarrer och pulserande trummor, ofrånkomligen tankarna till de brittiska postpunklegenderna. Precis som de konstnärligt gåtfulla svartvita fotografier som RA har valt att presentera sig med.

Det här är musik som hade gjort sig precis lika bra i början av 80-talet på gothklubben Batcave, som det idag gör sig på en trång indieklubb. Rockfoto förutspår RA som nästa Malmöframgång i kölvattnet av This is Head och MF/MB – och den 12:e juni släpps debut-epn som är producerad av Joakim Lindberg från nämnda MF/MB. Rockfotos Anton Lindskog tog en öl tillsammans med tre av medlemmarna ur det lovande unga bandet: Felix Mårtensson (gitarr), Simon Mårtensson (sång, trummor) och Martin Nilsson (gitarr).

Hur länge har RA funnits och hur träffades ni?

Simon: Vi har funnits sedan början av 2012. Jag bodde i ett kollektiv tillsammans med Anton och Erik som också är med i bandet.
Felix: Simon är min bror och Martin är vi alla kompis med sedan många år tillbaka.
Martin: Vi har alla spelat i olika band och umgåtts tidigare. Det har mest varit indie- och garagerock.

Hur går det till när ni skriver era låtar?
Felix: Vi utgår alltid från en idé som oftast kommer från Erik. Sedan jobbar vi på det några dagar.
Martin: I början handlar det mest om att försöka tolka idén. Erik kommer med rätt flummiga idéer som kan vara väldigt extrema…
Simon: Sedan växer det fram. Texterna brukar normalt komma två veckor innan det är dags för spelning.

Vad betyder namnet RA?
Simon: Jag hade en dröm om att jag var med i ett band som skulle släppa en vinyl. I drömmen såg jag en svart vinyl framför mig med texten RA i guld.

Ni verkar ha en väldigt genomtänkt estetik.
Felix: Tja, vi gillar svart helt enkelt…

Snart ska ni spela förband åt självaste Peter Murphy. Hur landade ni det giget?
Felix: Vi måste tacka Jocke (Lindberg från MF/MB).
Martin: Ja, han jobbar ju även som bokare åt Babel. Vi är supertaggade på den spelningen för vi ser verkligen ser upp till Peter Murphy. I synnerhet för det han gjorde tillsammans med Bauhaus.

Kan ni nämna några band som har inspirerat er (förutom Bauhaus):
Felix: Ja, Spacemen3 är väl rätt givna.
Simon: Joy Division!
Martin: Wooden Shjips är mina husgudar. Annars går jag lite mer åt garagehållet jämfört med de andra i bandet. Till exempel lyssnar jag mycket på Black Lips.
Simon: The Jesus & Mary Chain måste vi också nämna.
Martin: Ja! Och Dirty Beaches.

Trots att RA inte har funnits i mer än ett år, så har de redan hunnit spela på de flesta lokaler i Malmö som huserar band av indiestorlek: Debaser, Inkonst, Babel, Studio SingSang med mera. Dessutom har det blivit flera vändor till Köpenhamn, bland annat till Jazzhuset i Christiania. De har också spelat på Strand i Stockholm.

Martin: I början rörde vi oss mycket i psych-kretsar. Det bara blev så, vi spelade mycket tillsammans med olika psykadeliska band. Med tiden har vi gått mot postpunken.
Simon: Vår musik låg närmre mörk psykedelisk rock i början.
Martin: Ja, vi har förändrats – så mycket man nu hinner utvecklas på ett år vill säga. Nu ligger vi mer åt det mörka postpunkhållet.

Vad har ni för planer den närmsta tiden?
Simon: Vi ska ha releasefest för epn den 12:e juni. Efter det satsar vi på att komma ut och spela även utanför Sveriges gränser.
Felix: Vi har lite grejer på gång runt om i Europa, bland annat i Tyskland.
Martin: Ja, nu när vi är klara med epn så sitter vi på nålar…
Simon: Det är ju inte helt enkelt att få spelningar innan man har någon ordentlig inspelning att visa upp. Än så länge har vi bara haft några demolåtar på Youtube att marknadsföra oss med.
Martin: De där demolåtarna är ju inte allt för utarbetade heller. Vi har klarat oss mycket på att referera till föregående spelning. Någon har sett oss där och så har ryktet spridit sig…
Felix: Det har ju ändå flutit på rätt så bra för oss. Inte minst med tanke på hur lite reklam vi har gjort för oss själva.
Simon: Ja, vi har haft en hel del spelningar på hemmaplan. Men nu är vi redo att ta nästa steg. Min dröm är att få åka över till USA och spela på Austin Psych Fest.

Har ni tankar på att spela in nytt material snart nu när ni är klara med epn?
Felix: Ja! Vi har fått många idéer efter inspelningarna med Jocke (Lindberg) i Studio Möllan.
Martin: Framför allt så har vi fått blodad tand! Vi har ju inte så jättemycket studiovana sedan tidigare. Det här var till exempel första gången som jag spelade in live – och det var ju skitroligt!
Simon: Vi satsar på att ha en fullängdare ute i början av 2014!