Beloved Foe – Beloved Foe

Det finns många bra band som Malmö bör vara stolta över och nu kan de lägga till Beloved Foe på den listan. Jag kan inte låta bli att imponeras av hur proffsigt det låter.

Beloved Foe har nyss släppt sin EP med samma namn och de tog mig med storm. Jag kan tycka att man hör ett typiskt ”svenskt” ljud i vissa band. Inget fel med det, men det är roligt när band har ett internationellt sound. Beloved Foe är ett sådant band. Om det beror på att ena gitarristen och sångerskan är från Kanada vet jag inte. Om man skulle jämföra dem med något annat band skulle jag påstå att det är som om 30 Seconds To Mars tog in Hayley Williams från Paramore på sång.

Man märker att bandet har lagt ner mycket energi och engagemang på EP:n. Den känns äkta och välproducerad. De flesta riffen har en hook och man gungar huvudet till varje låt. Låtarna i sig är bra mixade och genomtänkta.

Första singeln heter ”The Sinner And The Saint” och har spelats på radiostationer runt om i världen bland annat Kanada, Sverige och Frankrike och det är även första låten på EP:n. Den sätter en hög ribba men alla låtar håller samma höga standard. Det roliga med Beloved Foe är att deras låtar påminner om lite äldre band. Låt oss säga 2003, när det var ett uppsving av hårdrock/nu-metalband med kvinnliga sångerskor. Evanescence, Nightwish, Kittie. Det går inte att undgå förknippa dem med dessa band.

EP:n Består av sex låtar och släpptes på Spotify och som digital download. Jag är lite besviken över att den bara finns digitalt. Hade gärna haft mig ett exemplar av skivan i handen, en CD eller kanske till och med en vinyl. Min favoritlåt på skivan är femte låten – ”All We Know”. Jag har alltid varit svag för låtar som bygger upp till ett klimax med enbart bas och trummor för att sedan trycka på med distade gitarrer till ett fett riff. ”All We Know” gör just detta. Sen skadar det inte heller att låten har en riktig catchy refräng.

Överlag är EP:n riktigt bra och jag hoppas att en fullängdare kommer inom kort!