Expressions (Live in Toulouse) – Natacha Atlas

Natacha Atlas brukar placeras in genren världsmusik och hon har tidigt i sin musikaliska karriär mixat västerländska uttryck med traditionella arabiska, bland annat i bandet Transglobal Underground och som soloartist. Hon förtrollade mig första gången som artist med sin röst, utstrålning och energi när jag 1997 såg henne live på Stockholms Orientfestival på Sjöhistoriska Museet. Den gången var musiken och scenshowen de rullande höfternas (albumet Halim släpptes samma år) och utan att ha följt hennes musikaliska karriär genom 2000-talet, känns det som att en gammal god vän återvänt till mig när hon nu släpper ett livealbum.

Men det här är något helt annat. Livealbumet Expressions är en lågmäld och vackert orkestral musikupplevelse. The Toulouse Chamber Orchestra hjälper henne att framföra en akustisk smekning, där hennes starka, mjuka röst är den självklara ledstjärnan för de stränginstrument (sitar – check), trummor (tabla – check), flöjter och pianoslingor som följsamt backar upp henne. Jag sörjer att jag inte kan arabiska, men jag förstår ändå att det inte är livets ljusa sidor som porträtteras här. Det är livets mörka dramaturgi som slingrar sig fram mellan låtarna och Natacha Atlas tar här på ett mer stillsamt sätt fram sitt röst- och själsmässiga djup och låter sina åhörare svepas in i hennes poetiska värld.

När Natacha Atlas röst får acapellautrymme i ”Mon Soleil”, så tänker jag på soundtracket till Emir Kusturicas film Zigenarnas tid och hon gör en förtrollande, suggestivt mäktig version av Nick Drakes ”Riverman”, som är min favorit på albumet. Överhuvudtaget fungerar konceptet att komponera ett liveframträdande ihop med en symfoniorkesters kraftfullhet väldigt bra. Ane Brun gjorde det för ett par veckor sedan i Berwaldhallen med Sveriges Radios symfoniorkester, och upprepade därmed Veronica Maggios lyckade spelning på samma sätt och plats för ett år sedan. Goda musikaliska hantverk är just de som tål olika slags uttryck och i Expressions har Natacha Atlas hittat ännu ett.