Playlist: Wave Gotik Treffen

Snart är det dags för helgen i maj då pittoreska Leipzig invaderas av svartklädda människor från världens alla hörn. Tyska Wave Gotik Treffen är Europas främsta festival med inriktning mot goth och närliggande genrer. I år äger den rum mellan 17:e och 20:e maj. Festivalen har anor som sträcker sig tillbaka till mitten av 80-talet då den förbjöds av östtyska regimen. Sedan 1992 anordnas den varje år i Leipzig och är utspridd över hela staden (festivalarmbandet fungerar även som ”biljett” i kollektivtrafiken under festivaldagarna).

Något som får Wave Gotik Treffen att sticka ut är betoningen på ”Treffen”. Lika mycket av en musikfestival, är det en mötesplats för folk från hela världen som bekänner sig till den gotiska subkulturen. Under festivaldagarna anordnas flera klubbar och marknader på ”det mörka temat”.

Men huvudattraktionen är självklart musiken och i år är över 200 (!) akter bekräftade inom alla tänkbara ljusskygga genrer från traditionell gothrock till electronica till mörk pop till doom metal. Bland de gamla, rutinerade namnen hittas ”old bats” som Sex Gang Children, Gitane Demone, Skeletal Family (nyligen återförenade med originalsångerskan Marie Hurst) och evighetsmaskinen KMFDM (industrirockens svar på Rolling Stones).

Sverige representeras bland annat av Henric de la Cour (bilden) och Karin Park och bland övriga storheter hittas Esben & the Witch, Patrick Wolf, IAMX, VNV Nation med flera.

Rockfoto har lusläst programmet och satt ihop en playlist med 30 av årets deltagare.

Goth on!