Everybody Loves Sausages – The Melvins

The Melvins 31:a skiva Everybody Loves Sausages är något så vansinnigt otidsenligt som en coversamling. Förvisso har det legendariska bandet inte gjort sig kända för att lägga särskilt stor vikt vid världsliga ting som trender. Att kalla dem originella är en underdrift. Genom åren har de spelat stoner, doom metal, sludge och långsam punk. De har skrivit poprefränger och gjort skeva oljudsexperiment om vartannat – och på något märkligt sätt fått allt att låta som The Melvins. Buzz Osborne har stämt ner gitarren, vridit upp förstärkaren och manglat nästan lika mycket som noiserocklegenderna Swans. Men till skillnad från Swans Michael Gira kan Buzz inte låta bli att bryta av den mörka stämningen för att dra några vitsar ibland.

“This record will give people a peek into the kind of things that influence us musically. We really like all of these songs along with the bands who actually wrote this stuff because first and foremost we are huge music fans.” Så har Buzz själv beskrivit Everybody Loves Sausages och resultatet är faktiskt precis lika mycket en hyllning till banden som tolkas som en uppvisning av vad The Melvins kan. Här finns alla tänkbara olika aspekter av Melvins-soundet representerade – från det punkiga, skojfriska och poporienterade till skruvade avantgardiska ljudexperiment. The Melvins lyckas med det osannolika: De tolkar så väsensskilda artister som Venom, The Jam och Throbbing Gristle – och får allt att låta som The Melvins!

Allt på Everybody Loves Sausages är inte jättebra: Behållningen av covern på Queens ”You’re My Best Friend” är främst det absurda i att höra The Melvins framföra nämnda låt med ett leksakskeyboard i sättningen. Däremot är versionen av David Bowies ”Station To Station” helt lysande. Att tolka Bowie må vara föga originellt men när The Melvins tar sig an ”Station To Station” anlitar de industri/no wave-legenden JG Thirlwell (från Foetus) för att köra en motorsåg av dist och oljud genom originalets stillsamma krautlunk. De gör en liknande förvandling av Roxy Musics ”In Every Home A Heartache”. Här finns även en rad mer obskyra band representerade som The Fugs, The Scientists och Tales Of Terror och celebra gäster som Jello Biafro och Scott Kelly (från Neurosis).

När jag lyssnar på The Melvins förundras jag ibland över var den här udda, excentriska blomman i punk/rock/metalfaunan, får alla idéer ifrån. Everybody Loves Sausages ger en liten del av svaret.

Everybody Loves Sausages
släpps den 29:e april.