Syster Sol: Kägelbanan, Stockholm 20/4

”Riddim styleee!” utropar Syster Sol en stund in i konserten, där publiken möter hennes goda vibes med sina egna. Med på scen har hon ett femmannaband och jazzsångerskan Anna Christoffersson, som kompar och sidekickar. Och Syster Sol kickar bra ikväll!

Det märks att humöret är gott, låtarna bränns av i ett konstant gungande tempo, och eftersom vi är i hennes hemstad vill hon bjuda oss, sina systrar och bröder, på några speciella treats. Christoffersson är en treat, en helt ny låt som testas är en annan och den tredje treaten är ett tre tjejer stort dancehallcrew som glatt och systerligt skakar rumpa med henne till ”Mad Mad Mad”, samtidigt som hon flowar fram ”Ingenting eller någon kommer nånsin hålla ner mig, håller huvudet högt tills den dagen då döden tar mig, inga maktstrukturer tankemönster kommer rubba mig, empress Syster Sol i original styleee”, så är det bara en i raden av feministiskt präglade textrader och uttrop från scen. Till exempel så tillägnas ”Gillar Din Vibe” alla tjejer runtom i världen som inte kan uttrycka det de vill, hur och när de vill.

Att det politiska är privat och det privata politiskt är extra tydligt inom vissa områden, inte minst inom det musikaliska. När Syster Sol använder sin musikalitet och allt större plats på den svenska musikscenen för att ge sin bild av en orättvis värld underhåller hon inte bara, hon gör en viktig samhällsinsats också. När den sista och största treaten presenteras sluts cirkeln. Cleo dundrar in på scenen och tillsammans gör de ”Kärleksrevolt” med så mycket energi och kraft att jag undrar varför hon inte var med på originalet som Syster Sol gjorde med Aki, General Knas och Dani M.

Cleo, Syster Sol och andra högt begåvade kvinnliga artister och dj:s som ingår i det feministiska musiknätverket Femtastic har det senaste året i en massa forum förstärkt vikten av systerskapets gemensamma kamp mot att vara dömd, att bli bedömd för det kön du har, inte för vad du gör. Svensk reggae har i Syster Sol en artist som charmar, underhåller och sprider sitt budskap om ett humant, jämställt samhälle med så mycket och stor baktaktskärlek, att det bara var att dansandes och sjungandes driva kampen med henne på Kägelbanan, och jag hoppas att hennes sätt att synliggöra och försöka påverka ojämlikheten mellan könen, fortsätter spridas stort under konsertsommaren som kommer. För det behövs.