Ellie Goulding: Debaser Medis, Stockholm 13/4

Livet är ofta orättvist mot musiker som Ellie Goulding. Sådana som har goda röstresurser och musikalisk talang, men inte utmärker sig genom vare sig monsterhittar eller en minnesvärd framtoning och därför alltid hamnar i skymundan av sin generations Adeles, Florences och Rihannas.

Den brittiska sångerskan debuterade 2010 med Lights, en skiva som börjar uppmärksammas först nu efter släppet av andra albumet Halcyon. De båda plattorna har genererat mindre radiohittar, bland dem ”Under The Sheets”, ”Lights” och nu senast ”Anything Could Happen”. Ellie Goulding har en igenkännbar, hes stämma, men hennes radiovänliga poptrudelutter står inte ut på något sätt. De är så trevliga och ofarliga att hon har fått uppträda både på det brittiska prinsbröllopet och för Barack Obama på Vita huset. Med sådana förutsättningar är det därför förvånande att Ellies utsålda spelning på Debaser Medis inte var lika trevligt menlös och korrekt som ett brittiskt kungabröllop.

Ellie Goulding live är nämligen något av en musikalisk motsvarighet till Jennifer Lawrence. En skämtsam, dundercharmig girl-next-door som samtalar ledigt med publiken, dansar som om hon var ensam hemma i sitt vardagsrum och snackar till sig drinkar från baren tvärs över publikhavet.

Hon jobbar hårt för att underhålla, är närvarande så gott som varje sekund och har imponerande övergångar mellan sina låtar. När det är som bäst framför Ellie massivt stor danspop, bland dem ovannämnda ”Under The Sheets”, men många gånger avbryts dramaturgin av lite väl långa kavalkader av svårt urskiljbara melodier. Publiken är förvånansvärt ofta med på noterna och, som Ellie noterar, sjunger stundtals med i låtarna från början till slut. Under tre tragikomiska minuter av spelningen envisas den dock med att sjunga Elton Johns originalversion av ”Your song” istället för Ellies cover. Ett förvirrande ögonblick för alla involverade.

Ellie Goulding är mer minnesvärd på scen än på skiva, men i ett hav av liknande musik, framförd av större divor, är hon dömd att förpassas till den sortens trevligheter som förekommer på tillställningar som kungliga bröllop och presidentevenemang. Synd på en så underhållande liveartist.