Frida Hyvönen: Umeå Open 6/4

Först ut på sista Umeå Open-dagen intar Frida Hyvönen Idun – festivalens största scen. Ridån går upp och där sitter hon vid flygeln i en otroligt fin 1700-tals klänning med styvkjol. När hon får syn på den glesa Umeå-publiken utbrister hon: ”Vilken otur man har!”. En lokal artist som spelar först ut och dessutom är inhoppare istället för Amanda Jensen kanske lätt känner missmod? Men hon tar det med ett leende och ger publiken en oförtjänt bra spelning.

Ensam med sin flygel, men tillsammans med Lovisa Nyström och Mattias Björkas framförs först ”Unknown Places” från dansföreställningen PUDEL. Hon har inte med sig sitt band men det saknar man inte, Idun blir intimt. Frida känns väldigt kärleksfull och det är oerhört charmigt när hon tar på sig glasögonen för att få bättre koll på fusklappen.

Bäst är hon i låten ”You Never Got Me Right”, där sången och flygeln spelar ett härligt katt- och råttaspel. När förfesten slutat och besökarna har fyllt lokalen blir vi pleasade med ”Terrible Dark” där Björkas slår fint trumspel mot sin underarm i refrängen.

Hyvönen står för festivalens bästa överraskning och dessutom gör hon det med bara någon dags förberedelse. Det om något bevisar vilken fullblodsperformer hon är.