”Skivan är vår This Is Head-identitet just i detta nu”


Hyllade andra albumet The Album ID släpptes i dagarna och på fredag håller de officiell releasefest för skivan på Debaser Malmö-klubben Freaks N Geeks – ett event som ingen med förkärlek för krautig rockmusik bör missa. Vi skickade över några frågor till Malmös stoltheter This Is Head.

Q: Ni har just varit på en liten turné i Toronto och New York – berätta mer om detta.

A: Det var jättehärligt! Vi spelade sju gig, dels på musikfestivalen Canadian Music Week men också på klubbar i New York. Bland annat på legendariska Pianos och mycket trevliga Glasslands och fick alltid god respons. Vi är supernöjda och kommer med stor säkerhet åka tillbaka så fort vi kan!

Q: Man brukar prata om det ”svåra andra albumet” – har det varit så för er?

A: Den här gången jobbade vi väldigt hårt under en mycket lång period. Vi spelade in alla grunder och vissa pålägg i Svenska Grammofonstudion, vilket har satt sin prägel på musiken. Skivan är gjord i stora rum och med ett enormt mixerbord. Vi var mycket noggrannare och ville testa oss fram innan albumet blev klart. Resultatet är därför en betydligt mer genomarbetad skiva om man jämför med första albumet.

Q: När ni började var er musik till största delen instrumental, men på nya skivan är det sång på nästan alla spår. Hur kommer det sig?

A: Vi började liksom om från ruta ett när vi började repa och testa att spela tillsammans igen inför nya skivan. Det vi fick fram var olika instrumentala spår som vi prövade att sjunga på och i de fall låten blev bättre med sång fick den stanna kvar. Det är som ett extra instrument i vår musik.

Q: The Album ID – hur ska titeln tolkas?

A: Flera av texterna på skivan handlar om identitet, men vi tyckte också att det var kul att leka med orden. Detta är vår ”album-idé” – skivan är vår This Is Head-identitet just i detta nu.

Q: Vad kan Malmöiterna förvänta sig av releasefesten på Debaser den 5:e april?

A: Nya låtar och mycket rök.

Kan man inte närvara på fredag har man följande chanser att se This Is Head i vår:

2013-04-11 Herrgårn – Linköping
2013-04-25 Pustervik – Göteborg
2013-04-26 Debaser Medis – Stockholm
2013-04-27 V-dala – Uppsala
2013-05-04 Vega – Köpenhamn

Lyssna på The Album ID här.