Black Prairie & Y La Bamba

Black Prairie har funnits några år och släppt ifrån sig tre album. Det senaste, med den vackra titeln A Tear In The Eye Is A Wound In The Heart, kom i september 2012. Min uppfattning är att det passerade lite för obemärkt, och det känns angeläget att tipsa om det igen, inte minst som bandet gjorde amerikansk tv-debut hos Jay Leno härom kvällen. Black Prairie kommer från Portland och består bland annat av 60% (3 av 5) av medlemmarna i The Decemberists. Självklart kan inte resten av bandet sitta hemma och se på tv när Colin Meloy är ute på soloäventyr. Och varför skulle de? Ett mer välljudande sidoprojekt var det ett tag sen man hörde. Black Prairie har en del drag gemensamt med The Decemberists, men saknar alla former av rocktendenser. I stället bygger de sin musik kring en folksättning med violin, dragspel och dobro över trummor och gitarr. Fjolårets genombrottsakt i genren, Lost In The Trees, känns som en relevant jämförelse. Och det är lika bra. För sången står Annalisa Tornfelt, som tidigare sjöng i Bearfoot.

Y La Bamba är också från Portland, spelar musik med delvis samma rötter som Black Prairie och de båda banden är nära vänner med varandra. Y La Bamba har en sångerska med latinamerikanska rötter, Luz Elena Mendoza, vilket ger avtryck i flera av bandets låtar. EP-n Oh February kom i början av året och i den avslutande, närmast gåshudsframkallande ”Oh February: Mad As We Are” (Spotifylänk nedan) har Marissa Nadler en stark utmanare på Dreamfolk-tronen. Förra årets fullängdare, Court The Storm, där några låtar framförs på spanska och de latinamerikanska influenserna även i övrigt lyser igenom mer, är minst lika bra.