Woman – Rhye

När ett okänt band som kallar sig Rhye ifjol började lägga ut sin musik på internet skapade det väldigt stort intresse från musikvärlden. Med en sensuell röst som förde tankarna till Sade Adu undrade många vem sångerskan var och vilka som låg bakom namnet Rhye. Så småningom kom sanningen fram. Rösten var inte från någon sångerska utan från Mike Milosh som tillsammans med Robin Hannibal utgör Rhye. De träffades under ett gemensamt musikprojekt och fann snabbt varandra vilket resulterade i att de började skapa musik ihop. Med en grundidé att musik skall gå direkt till hjärtat och att bejaka dess livliga och föränderliga pulserande ljud skapar bandet musik från och för själen.

Debutalbumet inleds med låtarna ”Open” och ”The Fall” – vilket också är de låtar som varit upphov till hysterin på nätet. Med inspiration från modern soulpop, 80-tals jazzpop och klassiska toner har Rhye lagt grunden för ett material som är tidlöst och som brer ut sig över olika musikkategorier utan att be om ursäkt. Musiken och texterna lägger sig i perfekt harmoni bredvid varandra som om de alltid varit menade att vara tillsammans. Med hjälp av bland annat jazzig saxofon, drömlik harpa och släpiga basslingor får Rhye en att vilja sluta ögonen för en liten stund, stänga ute världen och bara ta in musiken.

I en tid där det mesta låter likadant har Rhye vågat skapa något som av många säkert uppfattas som en frisk fläkt. När mycket idag handlar om att synas och att tjäna pengar väljer Rhye att ta ett steg bakåt och låta musiken tala sitt tydliga språk. De vill inte synas på bild och vill helst inte ha sina namn utskrivna för att inte vara i vägen för musiken som de skapat. Det är också den ärlighet som finns i texter som ”Don’t run away, Don’t slip away my dear, Don’t ruin this heart of mine” som gör det hela relevant i dagens musikbransch. Något som egentligen är väldigt enkelt och säkert upplevs av många dagligen. Att vara man och våga visa sig sårbar och osäker.

Albumet Woman är inte bara en hyllning till kvinnan, det är också en skiva att bli kär till eller som kanske kan läka en olycklig kärlek?