180 – Palma Violets

Londonbaserade rockbandet Palma Violets var okänt för mig innan deras album 180 släpptes den 25 februari i år. Det är kanske inte så konstigt då det är deras debutalbum och att bandet bildades så sent som 2011 runt en lägereld på Readingfestivalen.

De fyra killarna i bandet höll sitt material hemligt relativt länge och provspelade gång på gång deras nya låtar för vänner och familj i ”Lambeth Studio 180”. Denna studio blev även inspirationskällan för titeln på albumet. Under dessa provspelningar ökade stadigt deras fanskara och ryktet om bandet var stort när den första singeln släpptes, den dubbla debutsingeln ”Best of Friends”/”Last of the Summer Wine” hyllades stort runt om i England.

Det är typisk brittisk rock som skivan bjuder på. Rispiga toner, hesa röster och tydliga refränger. Jag blir nostalgisk på det sättet att soundet är välbekant och inte särskilt nytt. Det som gläder mig är att det var ett tag sedan vi fick nya spännande band i denna genre och jag vill påstå att Palma Violets är ett sådant. Deras stora utmaning för framtida album är att hitta någonting ”nytt”, att göra det redan välkända soundet fräscht och i tiden.

Bandet har jämförts med The Libertines och jag blir även lockad av att dra paralleller till Glasvegas, framförallt röstmässigt. Det är riviga låtar som varvas tempomässigt Personliga favoriten är låten ”Chicken Dippers”, lugna verser med en vass och fartfylld refräng som skriker ut ”you make me feel like I´m the only one!”.

New musical express (NME) har utsett Palma Violets till det bästa nya bandet och singlarna ”Best of Friends” och ”Step Up for the Cool Cats” har fått flera nomineringar.

Bandmedlemmarna hade en tydlig vision med albumet ”180”. De ville skapa musik som gav liveupplevelsen en extra dimension. Killarna hade upptäckt att många band jobbar stenhårt i studion för att få till det perfekta albumet, men när de sedan väl hörde dessa band live blev det en besvikelse. Förhoppningsvis lever bandet upp till sin vision när de besöker Debaser Medis i Stockholm den 30 mars.