”Leyndarmál” – Ásgeir Trausti Einarsson

De må ha gjort rutten haj till en paradrätt och ansvara för en av de värsta bankkriserna i modern tid. Men när det gäller popmusik har Island legat i yttersta framkant sedan Björk blev jagad av gigantiska nallebjörnar i sina videos. Singer/songwritern Ásgeir Trausti Einarsson är endast 20 år gammal men har redan hunnit bli en stor stjärna hemma på ön. Nu har det blivit dags för resten av världen att upptäcka honom!

Med fötterna fast förankrade i traditionellt låtskrivande och med inslag av diskret elektronik och storslagen naturromantik gör han vacker, behaglig och nyskapande pop. Om James Blake hade spelat gitarr istället för att skruva på sequencers – och tillbringat sina somrar med att valla får ute på isländska landsbygden istället för att hänga runt på Londons hetaste klubbar – så hade det kanske kunnat låta såhär.

Debutalbumet Dýrð í dauðaþögn släpptes på Island i september i fjor. Tidigare i år nominerades Ásgeir Trausti till prestigefyllda Nordic Music Prize (vilket kammades hem av svenska First Aid Kit.) I sommar kan vi se honom på flera festivaler runt om i Norden, bland annat norska by:Larm och danska Roskildefestivalen. Lyssna på ett smakprov i form av ”Leyndarmál” här nedan.