Musikbranschen på uppgång efter år av dålig försäljning

Musikbranschen är på väg att återhämta sig. Både de svenska och internationella försäljningssiffrorna pekar uppåt enligt branschorganisationen IFPI.

Musik säljer igen. Förra året steg de internationella försäljningssiffrorna för första gången sedan 1999. Det är den digitala försäljningen som står för vinsterna. Allt fler laddar ned lagligt, betalar för musiktjänster och tittar på reklamfinansierade videos. 2012 såldes 2,3 miljarder digitala låtar och intäkterna från prenumerationsbaserade musiktjänster ökade med 44 %. I USA, Sverige och Norge har den digitala försäljningen gått om den fysiska, skriver IFPI:s VD Frances Moore på billboard.com. De positiva siffrorna ser hon som ett resultat av branschens anpassning till den digitala tidsåldern och konstaterar att de lagliga musiktjänsterna numera är ett lockande alternativ till illegal nedladdning för konsumenter.