Kulturpolitik – Partiet

Är man som jag en 70-talist från Östergötland, så har man reggaegillandet lite i ådrorna (Kalle Baah var den största lokala stoltheten som spred glädjetoner i baktakt). Svensk reggae har på senaste tiden fått både ett uppsving och lite av ett nygenombrott i och med artister som exempelvis Kapten Röd, för att nämna ett av 2012 års stora namn, som uppmärksammats mycket i mainstreammedia och därmed nått ut till en bred publik.

Partiet är inte riktigt så stora ännu, men de har funnits sen 2010, och släppte sin första officiella låt ”Ensamkommande Flyktingbanan” för nästan exakt ett år sedan. Den och tolv andra spår finns med på första albumet Kulturpolitik och de gör ett alldeles utmärkt jobb med att dra sitt strå till stacken för att fylla reggaescenen med gungande samhällskritik och mjuka rörelsemönster.

Svensk reggae är till min stora glädje ofta bra på att kombinera samhällskritiska texter med levnadsglada rytmer. Konsumtionssamhället, klassfrågor och invandring är de frågor som Partiet brinner för och Kulturpolitik är det manifest som partimedlemmarna vill sprida vidare.

Att Promoe gästar på en låt är både en kvalitetsstämpel och en solidaritetsstämpel, helt i linje med Partiets partiprogram. Albumet svänger i ett jämnt tempo och min gissning är att det är ganska troligt att både ”Bra vibe” och ”Estelle” blir om inte allsång-på-skansen-material, så åtminstone två sköna sommarplågor. För trots skarpa samhällsanalyser är reggae också sol, värme och en massa kärlek.