”Misery” – Psyche

Kanadensiskt bördiga Psyche har funnits i 30 år men förblivit en obskyritet utanför synth- och svartrockskretsarna. Musiken byggde till en början på oljud och industriella klanger. Även när de spelade live jobbade de hårt på att provocera och utmana konventionerna: Frontfiguren (och idag enda kvarvarande originalmedlemmen) Darrin C Huss kunde till exempel framträda naken insmetad i raklödder.

Psyche fann snabbt sin melodiösa sida och är idag mest kända för den hybrid av synthpop och gothrock, som de bemästrade under senare delen av 80-talet. Det är från den här perioden singeln ”Misery” kommer. Låten har en av de mest uppgivna poptexter som skrivits och en melodi som mycket väl hade platsat på The Cures Japanese Whispers. Psyche har, sedan dess, bland annat hunnit medverka på soundtracket till När Lammen Tystnar och flirtat en hel del med den sentida subgenren futurepop. ”Misery” visar dock vad de verkligen är bäst på: Melankolisk, eftertänksam synthpop.

I samband med 30-årsjubileumet gör det klassiska synthbandet tre Sverigespelningar den 1:a till 3:e mars i Malmö, Stockholm och avslutningsvis Göteborg. Ryktet säger att de fortfarande är ett mycket bra och intensivt liveband. Det lär bli en hel del gamla hits – och jag vågar nästan lova att Darrin kommer att behålla kläderna på och låta bli raklöddret den här gången.