Robert Levon Been i BRMC: -Vi valde att leva

Black Rebel Motorcycle Club återvänder med ett nytt album i mars. Det är det sjunde i ordningen och har titeln Specter At The Feast. Rockfoto fick en exklusiv intervju med Robert Levon Been i LA inför släppet.

Det är en avspänd och pratsam man som svarar på Rockfotos frågor, men det märks att det stundtals är riktigt tungt för honom att tala om det vi talar om.

För att spela in Specter At The Feast handlade inte bara om att spela in ett nytt album för Black Rebel Motorcycle Club. Det handlade om att leva eller dö som band.

Ett bra tag funderar undertecknad på om frågan med stort F ska ställas egentligen, och bestämmer sig till slut för att hoppa. Och det visar sig vara frågan med stort F när det gäller var BRMC är nu, och vad det här albumet och den kommande turnén handlar om.

Efter BRMC’s spelning på Pukkelpop 2010 avled Roberts far, Michael Been, bakom scenen. Han var Roberts far, och ingick i bandets crew och närmaste krets på alla sätt. Och frågan om hur den tragiska händelsen har påverkat bandet visar sig vara hela nyckeln till vad som har hänt i bandet sedan dess, och vad som händer fortsättningsvis.

– Det har varit en utmaning för oss allihop, säger Robert. Genast när det hände så kände vi att vi måste komma bort ifrån businessdelen av musiken omedelbart. Sedan slutade vi helt med musik.

Även Robert måste hoppa här, för att tala vidare om den här perioden, det märks. Han kommenterar själv att han känner sig nervös inför att berätta mer om det.

– Vi visste inte hur vi skulle komma vidare. Vi gick till slut in i studion och skruvade upp allt på hög volym, och bara skränade. Vi visste inte alls på vad.  Vi höll på så, utan ord. Ur denna vägg av ljud kom det så småningom ett fragment här, ett ord där, något att bygga något av. Men det var ett helvete. Det var ett helvete att spela in det här albumet, och jag är glad att det är över.

Det var en existentiell kamp som pågick i denna process.

– Det här albumet betyder liv för oss, säger han. Vi valde att leva när vi kämpade oss igenom det här.