Plats 1: Channel Orange – Frank Ocean

På plats nummer ett på Rockfotos lista över bästa albumsläpp 2012 hamnar Frank Oceans hyllade mästerverk Channel Orange. Det är med allra största vördnad jag skriver den här texten eftersom jag vet att jag inte kommer kunna göra skivan rättvisa.

Jag kan dela in mitt liv i före och efter Channel Orange. Jag var nog inte ensam om att lyssna på albumet dygnet runt under sommaren och var nog inte heller den enda som var besviken över att han tvingades ställa in under årets Way Out West.

Channel Orange är ett verk där Frank tillåts leka med alla musikgenrer i ett bygge där hans röst är själva stommen. Många av hans låtar har följt mig genom året. Vissa av texterna har fungerat som en storebrors ömsinta råd. Andra har fått mig att tvivla på om någon någonsin har beskrivit kärlek bättre. Frank Ocean kommer undan med så mycket som andra artister inte klarar av. Han blandar stråkar med falsettsång, rap med avlägsna trumpeter, mixar funky ljud med stönsång. Han kan allt.

Channel Orange är en rysfest, ett hyllningstal till alla mänskliga relationer. Inte en minut känns överflödig.