Årets bästa svenska hiphop

2012 blandas humor, självreflektion, samhällskritik och festhumör i ett fantastiskt år för svensk hiphop – både i kvantitet och kvalitet. Segertågen har under året varit fortsatt många och långa för flera av 2011 års uppmärksammade namn, som Kapten Röd, Labyrint, Näääk och Ison &Fille (missa inte Filles Grillat & Grändy). Flödet fortsatte oförtrutet under 2012 och banade väg för ännu fler hjärnplåsterbeats och inte minst var november månad ägd av Redline Recordings (The Salazar Brothers), som valde att släppa en ny låt varje vecka, med bland annat Stor & Linda Pira, Aki och Carlito. En försmak av de fullängdare som kommer under 2013, som får det att vattnas i öronen.

I övrigt kunde man se Sebbe från Kartellen debutera som hyllad skådespelare, Ison vara jurymedlem i X-factor, Timbuktu fortsätta plocka pluspoäng i tv-sofforna och radion som programledare i Musikhjälpen och ana blivande stjärnskott som Lilla Namo, Adam Kanyama och Malcolm B.

Listan med årets svenska hiphop skulle kunna göras nästan hur lång som helst – här kommer fem av de många bästa.

1. Stress feat. Sebbe Staxx, Malcolm B, Nimo, Promoe, Moms, Adam Tensta & Aleks – ”Tystas ner”

En samlad motståndshandling när SD:s ställning tycks stärkas i samhället – tunga beats, viktiga rhymes och ett kollektivt musikaliskt statement för allas vårt land.

2. The Order – ”Fifaan (Eydå Sfärje)”

Pianoslingan etsar sig ovillkorligt fast och det går inte att göra annat än att gunga med till detta Göteborgskollektiv.

3. Sjukstugan feat. Skizz – ”Zig Zag”

Det är galet, det är dadaistiskt, det är bara blablablablabra!

4. Lilla Namo – ”Haffa Guzz”

Lilla Namo har attityd, flow och tar en efterlängtat självsäker position på en mansdominerad arena.

5. Chords feat. Timbuktu – ”Insomnia”

Vad ska jag säga – Chords har gjort årets hiphopalbum och här förenas han med vapendragaren Timbuktu i en böljande ljudmatta som får mig att fantisera om en exklusiv lounge någonstans i sömnlöshetens land.