Jessie Ware: Berns, Stockholm 3/12

Att Stockholms scener kan erbjuda bra underhållning även på en måndag är inte en raritet den senaste tiden. Denna kväll står en av de klarast lysande stjärnskotten för år 2012 på Berns scen. Jessie Ware är tjejen som fått sin debutskiva Devotion sönderspelad, hyllad och omgiven av kärlek.

Jessie berättar att det är hennes första spelning i Stockholm och är glad att det är så många som hittat hit i den kyliga decemberkvällen. Men säger även att hon faktiskt varit här en gång tidigare, då för att spela in en musikvideo. Hon är naturlig och spontan i mellansnacket. Till den grad att man kan tro det är en tjej i publiken som någon dragit upp på scenen och satt en mikrofon i handen på. Men när väl musiken börjar spelas bakom henne då förvandlas Jessie. Allt känns helt plötsligt väldigt seriöst och allvarligt. När hon öppnar munnen för att ta ton så infinner sig stjärnglansen och vi blir påminda om att det är en artist som i mitt tycke har släppt en av årets bästa debutskivor.

När en artist kommer till en spelning med endast en skiva i ryggen kan det oftast bli lite krystat. Jessie klarar sig dock bra eftersom hon har väldigt stabilt grundmaterial att luta sig tillbaka mot. Vi får under kvällen höra samtliga låtar som hon hittills spelat in samt några bonuslåtar. Jessie kallar sig själv för ett coverband när hon ger oss en inblick i sina inspirationer. Vi får höra hennes versioner av Brownstones ”If you love me”, Bobby Caldwells ”What you won’t do for love” och hon smyger även in Marvin Gayes ”I want you” mitt i ”No to love” där jag inte kan sluta dra paralleller till Madonnas version av låten.

Detta är en konsert jag ville se redan för två månader sedan när det var tänkt att spelningen egentligen skulle varit och en av de konserter som jag verkligen har sett fram emot. Att hon har byggt upp en sådan förväntan hos mig innan spelningen borde vara en tydlig fingervisning på hur framgångsrik hon har varit med sin Mercury prize-nominerade debutskiva Devotion. Att Berns är en otroligt vacker konsertlokal med dess kristallkronor får vi höra flera gånger under kvällen. Men ändå är det Jessie Ware som lyser klarast dansandes på scenen. Trots att hon innan sista låten berättar att det inte finns några låtar kvar att spela kan jag inte sluta önska att hon skall spela fler covers eller kanske spela om någon av låtarna igen. Nästan vad som helst bara kvällen skall få fortsätta.