Plats 30: Honor Found In Decay – Neurosis

HONOR FOUND IN DECAY – NEUROSIS

Ett album från Neurosis är inte bara ett vanligt släpp. Bandet som närmast kan ses som en musikalisk institution inom sludge och psykadelia har verkat i scenen i snart 30 år. Något som började som rak och vanlig hardcore i slutet av 80-talet såg snabbt en ändring mot mer komplicerade tongångar. Redan från första början hade Steve von Till och Scott Kelly sin vision om Neurosis musik, inte bara i studion utan även i livesammanhang.

Neurosis är menat att bombardera alla sinnen.

Musiken må ha tagit många olika vägar, ibland inte i helt osnåriga spår, men visionen har alltid bestått. På tionde fullängdaren är det inte förvånande att tempot saktats ner. Huruvida detta är ett tecken på att musikerna nått den gyllene medelåldern och blivit bekväma eller ifall detta är nästa logiska steg för Neurosis, går det att sia om. Honor Found In Decay behandlar världen omkring oss och hur allt till slut hamnar i förruttnelse eller förvittring. Det är inte lika hårt som på föregångaren och kanske bandets tyngsta giv Given To The Rising och faktum är att Neurosis gjort sin mest tillgängliga skiva hittills. Med dynamik och en organisk ljudbild visar bandet att ’less is more’ faktiskt inte behöver vara en klyscha som musiker slänger sig med på ålderns höst.