Terror Pop – Laholms första punkband

Det dröjde till 1980 för punken att färdas till halländska Laholm. Då bildades byns allra första punkband Terror Pop. Strax därpå flyttade de till Halmstad och där har de tre bröderna Enqvist fortsatt under alla år att spela sin poppiga, melodiösa version av punk med precis lika mycket energi. Nu är de aktuella med skivan Put A Match To It. Rockfotos Anton Lindskog passade på att ringa upp trummisen Hasse ”Den Kasse” Enqvist.

Enligt promotexten till nya skivan var ni Laholms allra första punkband. Hur kom egentligen punken till Laholm?

– Punken kom ju lite senare till Sverige och kanske ännu senare till Laholm där vi växte upp. Jag vet inte om man kan säga att punken egentligen kom till Laholm, den var nog bara där på besök (skratt). Det tog inte fart ordentligt för Terror Pop förrän vi flyttade till Halmstad omkring 1981-82. Där fanns redan andra punkband som Sabotage 81 och Kaosrock så vi kom i kontakt med likasinnade och så fanns det ställen där vi kunde spela vår musik.

– Det vi gillade med punken var idén om att alla kan spela och att man inte behöver vara så musikaliskt duktig för att göra musik. Det var vad som inspirerade oss att starta bandet.

Vad tror du punken har haft för betydelse för Halmstad?

– För Halmstad tror jag inte den har haft någon betydelse alls. Dagens ungdomar har ju absolut ingen koll på vad som hände här i början av 80-talet. Däremot har den haft enorm betydelse för oss som höll på med punk. Det var ett sätt att ge uttryck för tankar och känslor, glädje såväl som ilska, och det gjorde oss starkare och säkrare som individer. Alla som var involverade i Halmstadscenen har klarat sig väldigt bra senare i livet och är fortfarande kreativa individer. Det kan vi tacka punken för!

I början skrev ni era texter på svenska. Varför bytte ni till engelska?

– Det hörde till den svenska punken att man skulle sjunga på svenska men jag tror att våra förebilder kom ikapp oss. Vi var ju inte i första hand influerade av de svenska banden utan av de brittiska: The Clash, Sex Pistols och Cockney Rejects. Sen hade vi också en tanke om att vi kunde nu ut till fler genom att sjunga på engelska.

Det dröjde ända till 1996 innan ni gav ut er första skiva. Varför tog det så lång tid?

– Vi gav ju ut massor av musik på demokassetter innan dess. Dels berodde det på att vi inte förstod hur branschen fungerade. Vi trodde att om vi bara fortsatte spela så skulle någon komma och upptäcka oss till slut men riktigt så enkelt är det ju inte (skratt). Sen var vi inte heller så intresserade egentligen. Vi kände inte att skivindustrin var något som lockade. Självklart ville vi att fler skulle höra vår musik men vi ville inte riskera att hamna på något kommersiellt skivbolag där vi skulle bli tvungna att anpassa oss.

Vad betyder titeln på nya skivan Put A Match To It?

– Det handlar om att vi hela tiden vill att något ska hända med vår musik. Folk ska inte bara stilla tiga och se på. Put A Match To It – sätt eld på skiten liksom! Det är en idé som kommer från punken och det behöver inte nödvändigtvis handla om politik, även om det kan tolkas så, utan kan röra det mesta i livet.

Hur skiljer det sig att vara med i Terror Pop nu jämfört med i början på 80-talet?

– Största skillnaden är att vi har blivit fruktansvärt sammansvetsade efter alla år. Vi är verkligen som en enhet nu, vi är ”ett Terror Pop”. När vi var unga på 80-talet, var vi också mer individualistiska och spretigare. Det medförde i och för sig att det kanske blev lite fler olika influenser i musiken.

Vad har ni för planer nu när nya skivan är ute?

– Vi har inte så mycket planer, det är så det brukar fungera. När skivan är inspelad och släppt har vi inte så mycket tillföra. Vi överlåter till bokningsbolag och promoters att se till att musiken blir spelad på radio och att vi får komma ut och spela – för vi varken kan, vill eller har orken att ordna den biten själva. Men vi hoppas på att få åka ut en sväng i landet och spela för det är verkligen skitkul!