Martha Wainwright: ”Jag är som från en helt annan tidsålder”

Martha Wainwright är en kvinna som under hela sin karriär varit känd för att vara frispråkig och ärlig med texterna hon skriver och framför. Trots att både mirakel och tragedi kom in i hennes liv under en väldigt kort tidsperiod så förändrade det inte hennes sätt att öppenhjärtigt dela av sig själv till sina fans. Rockfotos Wai Kei Fung fick sitta ner med Martha Wainwright och prata om förlusten av hennes mor, att själv bli mamma och vad ordet hem betyder för henne.

Det är med stor spänning och nervositet som jag närmar mig Scandic Malmen på Södermalm för att träffa Martha Wainwright. Inte bara för att det är en artist som jag uppskattar och har fått möjligheten att träffa. Det är också en artist som har gjort en skiva med mycket smärta efter förlusten av sin mor, folksångerskan Kate McGarrigle. Att prata med någon om saker som varit ett stort trauma är alltid väldigt svårt. Man vet inte vad man kan och inte kan säga. Väl framme blir jag ombedd att gå in i en stor tom och mörk bar där Martha välkomnar mig med ett stort leende. Där och då släpper nervositeten och vi sätter oss ner vid ett bord.

Med sin tredje fulllängdsskiva Come Home To Mama ger Martha Wainwright återigen lyssnarna en bit av sitt liv på sitt passionerade sätt fyllt av ångest. På det sätt som gjorde att vi föll pladask för henne redan på debutskivan. Att debuten endast bar namnet Martha Wainwright var ett tydligt ställningstagande för vad man skulle förvänta sig av henne som artist. Naken, konkret, ärlig och även om orden i låtarna inte passar alla så är det henne som man fick. Inga kulisser, inga alter egon.

Vid en första anblick på skivans omslag kan man lätt få intrycket av att skivan har en sexig underton. Med titeln Come Home To Mama och en naken Martha sittandes där på sina bara knän.

– Jag hade inte för avsikt att vara naken på omslaget. Jag satt och jobbade med en vän, som är en konstnär, och hon la in bilden i hennes bildredigeringsprogram och pillade med den. Vi tyckte direkt att ”det är så ett bra skivomslag kan se ut”. Istället för att jag sitter där med ett akustiskt instrument eller som alla omslag numera har – en Winnebago ute på ett fält i Portland någonstans, säger Martha med ett skratt. Ärligt talat så tror jag att det är sista chansen att ha mig själv naken på ett skivomslag och det kändes väldigt passande med en skiva som är så avslöjande. Hela skivan är så avslöjande.

Det är när man hör låten ”Proserpina”, där textraden på albumtiteln kommer från, som man inser allvaret skivan som skivan besitter. Låten är för henne en av de viktigaste sångerna på skivan och har en central plats på grund av meningen i låten som involverar död och återuppståndelse. Texten handlar om den grekiska myten om Persefone och om varför vi har årstider.

– Meningen ”Come home to mama” återkom hela tiden och kallade på mig, kanske för att min mor hade skrivit de orden? Det är den mest kraftfulla meningen på skivan så för mig var det självklart att ha den titeln. Trots att det är en skiva med mina låtar och det är den enda låten som inte är min egenskrivna så kände jag att hon skrev låten inte bara till mig. Jag ville ge uppmärksamhet till min mor samt åt låten då den aldrig tidigare varit utgiven. Jag tror det är konceptet ”Come home to mama” som gör det så intressant för vem det än gäller och vem som än vill tolka den så kan det vara tanken av ens egen mor, tanken att bli en mamma, tanken om Moder jord men också tanken om början eller ett slut på allt.

Att spela in låten ”Proserpina” till denna skiva var ett enkelt beslut för Martha. Låten hade framförts av mamma Kate vid hennes sista konsert på Royal Albert Hall i London. Hon hade flugit hela vägen över Atlanten och var väldigt svag och sjuk. Hela tiden hade hon läkare runt sig och låg mycket av tiden bakom scenen och orkade knappt resa sig upp. Hon framförde där låten och efteråt var det många som anmärkte på den. Då visste Martha att den verkligen berörde folk.

– Jag tycker att det är intressant att hon lyckades skriva en sådan bra, stark och kraftfull låt i slutet av sitt liv. För de flesta artister brukar skapa sina bästa verk i början av sina karriärer. Det var en fantastik prestation som hon gjorde.