Summer Heart: Victoriateatern, Malmö 3/11

Att se en konsert med Summer Heart en regnig novemberkväll i Malmö är som att stilla betrakta den flackande lågan från ett ensamt stearinljus. Det är en stämningsfull och hypnotiserande upplevelse. En förnimmelse om att det kommer dröja ett bra tag innan vi återigen får känna solens värmande strålar på våra kinder. Men där runt de runda borden i Victoriateatern trodde vi alla att vi för ett ögonblick satt på en uteservering vid franska Rivieran. När de spelade ”A Million Times” kunde jag nästan höra vågornas stilla kluckande mot sandstranden.

För er som inte är bekanta med Victoriateaterns koncept kan jag förklara att du uppmuntras att ta med dig din egen mat och dryck för att avnjuta under kvällens föreställning. Att äta en god pastasallad och dricka lite vin tillsammans med fint sällskap är gott nog. Att dessutom få se en bra konsert är mer än gott nog. Det måste dock ha känts märkligt för trion (ja, Summer Heart är en trio nu) David, Fredrick och Rasmus att spela inför en hemmapublik som sitter ner. En oro som David poängterade under ett mellansnack. De ville inte spela fel.

Det är svårt att spela fel när man har låtar som ”Time For A Dreamer” som verkligen inducerar en verklighetsflykt, eller ”Please Stay” där åhörarna sittdansar i sina stolar. Det var en vacker, om än tafatt, syn. Kvällens överraskning var dock en briljant cover på Work Drugs ”Third Wave” från Philadelphiagruppens andra album. Att det blev just den låten är ingen slump. Bägge banden har haft en nära relation ett bra tag nu. Det är symptomatiskt för svenska drömpopband att söka sig till sin publik som huserar i Nordamerika, här i Sverige är responsen tyvärr väldigt ljummen.

Att för första gången få höra bandets senaste singel, med arbetsnamnet ”Hit Me Up Again”, ingav lite hopp. Det är nog snart Sveriges tur att verkligen förälska sig i den här typen av musik.