
De har blivit kallade både hiphoppare och dubstepgrabbar. Egentligen är de genrelösa musiker som vill utmana populärmusikens normer och former. Rockfotos Regina Weckström Breidenstein tog ett snack med Fritjof & Pikanen.
– Coolt, du har samma namn som producenten Juuso Pikanen, sa Fritjof första gången han träffade Juuso.
Juuso skruvade nervöst på sig och svarade – Jo, det är ju jag.
Fritjof Löfgren och Juuso Pikanen möttes då de båda pluggade musik på Kulturama för tre år sedan. I förra veckan släppte de sitt debutalbum Danvikstullsbron.
– Vi vill blanda alla genrer och utmana populärmusiken. Ta in det fria från alla underground genrer och göra musik som vi själva älskar, berättar Fritjof.
De har själva producerat sitt album, från början till slut. Med sakliga texter, rim och energifyllda beats gör de låtar som speglar deras vardag.
– Det är en stolthet i att vi gjort allt själva, berättar Juuso.
– Jag sitter hemma med min macbook och midikeyboard och Fritjof spelar in sången hemma. Ändå låter det studioproducerat. Det är riktigt roligt att vi lyckats.
– Att vi har halvminuters långa passager där det inte händer något i en låt är ett stort no-no i popvärlden, säger Juuso.
– Men musik är mer än vers – refräng – vers – refräng – stick – dubbelrefräng. Vi får uppskattning för att vi vågar göra som vi vill och då finns det hopp om att vi kan vara med och förändra musikvärlden.
Ett möte mellan Sofia och Henriksdalsberget resulterar i albumet Danvikstullsbron. Med varsin musikstil skapar de tillsammans ett helt nytt sound.
Fritjof växte upp i Sofia i Bulgarien, gillade reggae och fick sin första gitarr när han var tio år. Han började skriva egna låtar direkt eftersom han ansåg att han var för dålig för att spela andras låtar. Det tog inte lång tid innan han startat ett band, och sedan fortsatte han skriva musik. Fritjof skriver om det han själv är med om, enkla formuleringar plockade ur vardagen och helt utan irrelevanta titlar.
Juuso växte upp på Henriksdalsberget utanför Stockholm och började som 13-åring intressera sig för house-musik. Efter många techofester under tonårstiden började han själv göra och producera elektronisk musik. Idag producerar han både deras egen och andras musik.
– Vi vill gärna samarbeta med Ane Brun, Öz Gur Can eller någon annan, säger Juuso. Vi har lite smått börjat planera vilka vi ska kontakta och vi ger oss inte förrän vanlig popstil låter som Fritjof och Pikanen, fortsätter Fritjof och båda skrattar.
– Folk vill gärna dela in musik i olika kategorier. Men så länge vi inte själva bestämmer oss för en genre kan vi göra vad vi vill. Men det blir spännande att se var vi hamnar.