Skräckromantikern Anna Von Hausswolff fokuserar på ljuden

Anna Von Hausswolff är aktuell med en turné där hon och hennes musiker kommer fortsätta att utforska den sakrala ljudbilden som genomsyrar senaste skivan Ceremony. Rockfoto fick chansen att ställa några frågor till henne.

I flera recensioner och artiklar om dig, refereras det till dig som gothdrottning och svensk arvtagare till Kate Bush. Hur ser du på de liknelserna och hur skulle du själv beskriva din musikaliska identitet?

– Ja, en korsbefruktning mellan goth och Kate låter ju helt fenomenalt, men nej, jag är ingetdera. Jag spelar ”Barock Pop” med droneinfluenser.

I din musik och framför allt på din senaste skiva Ceremony finns gott om allusioner till religion och mörka aspekter av livet, som döden. Vad i dessa teman lockar dig?

– Jag intresserar mig för alla teman och symboler som kan luckra upp för fria associationer. Det har gjorts och görs hela tiden i populärkulturen och i vår världskonst. ”Liturgy of Light” handlar t ex om dyrkan och upprätthållandet av ljuset genom ritual, och då inte genom en kyrklig sådan. Döden har varit ett ständigt frågetecken, den rycker och tar samtidigt som den fascinerar och inspirerar. Det är svårt att inte vara nyfiken på de ting som man aldrig kommer förstå sig på.

Ditt användande av kyrkorgeln som huvudinstrument på Ceremony har fått mycket uppmärkamhet och en stor del av skivan är instrumental – hur har den musikaliska processen gått till när du jobbat fram skivan och vad har orgeln tillfört ditt konstnärliga uttryck?

– Jag har fokuserat mycket på ljuden, och hur de interagerar med varandra. En kyrkorgel bär på tusen olika slags kombinationer så det har varit en utmaning att finna de rätta ljuden till de olika kompositionerna. Rent konstnärligt har det inneburit en rejäl förändring, jag har hittat ett annat sätt att spela på, där jag kan arbeta mer med repetition och variation i ljudbilden. Dessutom har jag börjat värdera tiden mer och tillåter mig fler sångpauser och långa instrumentala partier. Ja, jag har väl börjat försöka bryta mig loss mer från det traditionella låtskriveriet.