Vånna Inget: Debaser Slussen, Stockholm 19/10

Denna fredagskväll i Stockholm bjuder på flera intressanta spelningar och alla andra dagar skulle jag prioriterat bort några av dem för att kunna fokusera ordentligt. Tyvärr var inte det ett alternativ ikväll och jag får springa snabbare mellan de olika ställena för att hinna med. Om inte det skulle ge mig en högre puls än normalt så var min förhoppning att kvällens sista spelning skulle få blodet att rusa lite extra.

Vånna Inget, bandet från Smålands djupa skogar men numera baserade i Malmö, har med sin punk-pop sakta men säkert skaffat sig ett följe som växer för varje spelning de gör.  Många av dem finns ikväll framför scenen på Debaser Slussen och spänningen går att ta på likt en tickande bomb som väntar på att explodera innan bandet börjar kvällen.

När ljudkvaliteten inte är det primära på den här sortens spelning så väger Vånna Inget upp det med energi och engagemang som får publiken att hänga med på varje ton som spelas. Publiken gungar fram och tillbaka och bjuder även på ett par stagedives för att visa glädjen som finns ikväll.  Bandet försöker också skaka liv i vad de kallar för en trasig värld och uppmanar bland annat publiken till att ”bekämpa borgarna så gott ni kan” innan de börja spela ”Spotta i motvind”.

Det blir en ganska kort spelning tidsmässigt och mot slutet säger Karolina Engdahl att det inte går att spela mycket längre för de har inte några fler låtar. Bandet bjuder även kvällen till ära på en ny låt som inte riktigt lyfter på samma sätt som de inkörda låtarna från deras vanliga repertoar. Många av de som finns på plats ikväll inklusive mig önskar att bandet kunde ha spelat om ett par låtar. Jag får tyvärr lösa det på eget sätt. På hemvägen lyssnar jag på deras skiva genom hörlurarna för att förlänga kvällens spelning och minnet från kvällen får mig att vilja hoppa från en scen inne i mitt huvud.