Chords – Looped State Of Mind

Chords fungerar på nya skivan Looped State of Mind, som en eklektisk vigselförrättare, som låter text och musik gifta sig perfekt i hörlurarna. Stråkar, piano och blåsinstrument, bidrar starkt till en både soulig och funkig känsla som leder lyssnaren in i det musikaliska vemodet som är bas i de historier som man sugs in i.

Skivan är helt skriven och producerad av Chords själv, och sång och sound har utvecklats en hel del sedan förra skivan, inte minst när det kommer till att utmana genregränser. Rappen och sången är jämbördiga uttryckssätt och det är imponerande att se hur han utmanar föreställningar om vad som kännetecknar ett Chords-album.

I mitten på skivan kommer den instrumentala ”The Boxer”, ett meditativt övergångsspår, som skulle fungera perfekt som bakgrundsmusik till en spoken word-akt om livet s vedermödor i Brooklyn. ”Walk Away” illustrerar på Albin Gromer-vis minnesbilder av en icke-fungerande kärlek, ”Into The Night” ger mig Tomas Rusiak-vibbar och ”Insomnia”, ihop med parhästen Timbuktu i refrängen, är det snyggaste spåret, med ett skönt bakgrundsbeat i J Dilla-stil.

Maybe I’m the truth, maybe I’m a chief, maybe I’m that dude that you saw on the street
Standing in the waiting line, maybe I’m just wasting time
Maybe I’m a sinner, maybe I’m a saint, maybe I’m that dude that you saw down the way
Standing in the waiting line, maybe I’m just wasting time

The Dude

Och kanske är det ovissheten om vem han är, vad han kan blir och vad han gör, som är hela poängen med Chords – kanske är det en blandning av alla intryck och känslotillstånd som han haft inom sig under sin New York-period, som kommer till uttryck på den här perfekt sammansatta skivan. Allt lagom laid back, som gör att man relaterar och sätter på repeat. Igen och igen.