Japandroids: Strand, Stockholm 29/9

Kanadensiska Japandroids gör sin första spelning i Sverige på över två år. Den här gången har de med sig nya albumet Celebration Rock i ryggen som släpptes tidigare i år. En skiva som visar än en gång att bandets musikaliska kvaliteter inte bara var en engångsföreteelse och som är en klar ljusglimt i den annars massproducerande musikbranschen.

Kvällen blir inte bara en hyllning till rock utan är likt titeln på den senaste skivan ”rock som avspeglar glädje och firande”. Vi får bland annat höra ”The Nights of Wine and Roses” och Brian tillägnar låten till någon som tidigare under dagen gett honom en tändare med rosor på. ”The House That Heaven Built” växer sig än starkare i och med råheten på scenen och redan i introtonerna är publiken med på noterna. Alla trummisar i lokalen får också en hyllning med ”Evil’s Sway” som har ett mini-trumsolo i låten. Mitt i allt detta får vi också små korta intron till några av bandets influenser som Metallica, Guns n’ Roses och AC/DC.

Det är svårt att inte ryckas med i Brian Kings enkla men så energiska och kraftfulla riff. Han hoppar runt scenen och vevar på så att strängarna på gitarren får slita hårt. Trumslagen från David Prowse bara växer sig starkare och kraftfullare för varje slag – som om han går en boxningsmatch med trumsetet. Han hinner knappt igenom en hel låt innan han måste fiska upp nya trumpinnar i låt efter låt. Duon visar just den karisma man kan kräva från ett band som skiter i allt och bara är på scenen för att rocka loss och ge publiken en glad stund att minnas.

Japandroids var en gång i tiden på väg att ge upp när de inte lyckades få ett genombrott. Men med lite tur så fick de till slut den uppmärksamhet som duon förtjänar. Vi som ikväll infinner oss på Strand är glada att de återfann modet att köra vidare. Brian ber flera gånger under kvällen om ursäkt att de tagit med sig det regniga vädret från Vancouver. Denna kväll skall Japandroids verkligen inte be om ursäkt för något. Det är Stockholmspubliken som skall be om ursäkt för att det inte var mer folk i lokalen.