”Mannen med rök i handen”- Lymland

”Mannen med rök i handen” är tonerna i mitt liv just nu. Jag somnar, vaknar, går, äter, andas, för mig fram och lever med den låten. Sen jag tryckte på play för första gången så beskriver den alla mina känslor som finns inuti min kropp. Det är en sådan låt som berör alla på olika sätt. Den gör mig lugn och ger mig vetskap om att allt kommer ordna sig. Sådana låtar behöver man mer av. Helt instrumental och rogivande ger den en känsla utav hav & en lugn strand samtidigt som ett tåg mitt i storstaden.

Lymlands album Ensamtidsroman med nio spår, som smälter in i varandra som om det vore en enda fantastisk slinga, släpps på limiterad vinyl och digitalt den 26 september. Alltså på onsdag. Den begåvade duon, som består utav Sonja Perander och Jerker Kaj, visar på detta album att det är stämningen som står i centrum. Klaviaturer hit och gitarrer dit. Alla spår förutom en är helt instrumentala. I den enda textgivna låten är just dikten mer närvarande än tonerna, vilket blir en fin liten poesipaus i något som man bara svävat med i tidigare. För plötsligt hör man en röst som får en att stanna upp och tänka. Jerkers röst.

Ensamtidsroman kom till under några decemberdagar i Skåne. I en liten stuga fick albumet sitt namn för just sin strävan att berätta. Inspirationen bakom albumet har kommit från bland annat Haruki Murakamis böcker, Roy Anderssons filmer och Velvet Underground. Bara det liksom. Var redo, för det här kommer stilla varenda stressig och orolig själ. Albumet säger helt enkelt ”det kommer ordna sig”. Och finns det någon bättre mening än just den? Jag tror inte det.