Dags för Malmöfestivalen!


Malmöfestivalen anordnades för första gången 1985 och har sedan varje år i augusti varit ett självklart avbrott i vardagen för många skåningar. Årets upplaga är således den 28:e i ordningen och festivalen är därmed en av Sveriges mest traditionstyngda. Festivalens kulturutbud har alltid varit helt gratis. Vilket på intet sätt innebär att det är dåligt eller urvattnat. Nej, på Malmöfestivalen kan man hitta väl så kreddiga bokningar som på vilken stor musikfestival som helst. 2004 spelade till exempel LCD Soundsystem sin första spelning i Sverige på Gustav Adolfs Torg – Malmös egen motsvarighet till Springsteen på Konserthuset i Stockholm 1975, d.v.s. spelningen som i efterhand fått tio gånger större publik än vad den verkligen hade (den verkliga publiksiffran på LCD översteg knappast 200). Året därefter kunde man få se hardcorebandet Blood Brothers köra över allt och ytterligare något år senare stod Yeah Yeah Yeahs för en fantastisk och bejublad spelning på Mölleplatsen. Och det finns massor med andra liknande exempel. I år kanske det mest uppseendeväckande är att festivalen lyckats locka till sig en exklusiv Sverigespelning med comebackande amerikanska indierockbandet Grandaddy (Ons 22 aug, 20.30, Stora Sydsvenskan). Så den ibland rådande ståndpunkten att Malmöfestivalen är mainstream och bara till för den breda massan är inte riktigt sann.

Tvärtom, musikutbudet under festivalen är sannolikt det bästa och mest omfattande på någon gratisfestival i landet. Och här finns vanligen fantastiska fynd att göra om man tar sig lite tid. Varje kväll under de åtta dagarna (festivalen börjar och slutar alltid på efterföljande fredagar) pågår aktiviteter nästan konstant runt om i centrum. Det finns ett swingtält, ett bluestält, ett jazztält och ett 60-talstält. På Stortorget brukar något världsnamn och flera av Sveriges allra mest kända artister spela varje år och på de båda Sydsvenskanscenerna vid Posthusplatsen (nära Centralstationen) finns två scener som bjuder på massor av bra musik för den som gärna blickar lite utanför topplistornas övre skikt. Och det finns ännu fler scener.

Malmöfestivalen har kort sagt något för alla. Och för att i årets digra program hitta rätt bad vi fem profiler i Malmös musikliv att lista deras måsten under årets festival. Läs deras svar på nästa sida.