Skivor och spelningar att se fram emot

Augusti. Semestrarna och skolledigheten lider mot sitt slut för de flesta. Den grå vardagen är åter ett faktum. En tröst är att det kommer ett par skivor och spelningar framöver som förhoppningsvis kommer att lysa upp den mörka hösten och vintern vi har framför oss. Rockfoto plockar här fram några av de ljusglimtar som åtminstone vi kommer att hålla ögonen på. Naturligtvis har vi även satt ihop en spellista innehållande musik från dessa kommande släpp som ni kan lyssna på här.

Blur – Spelning Way Out West 10 augusti

Blur firade precis att det är 21 år sedan första skivan Leisure släpptes. Detta gjorde bandet med att släppa en mastodont box med just namnet 21. Efter diverse sidoprojekt är bandet åter tillsammans igen. Under sommaren har bandet gjort ett fåtal spelningar och de kommer att besöka Göteborg inom kort. Många tror att detta kan bli en av höjdpunkterna på årets Way Out West.

Bloc Party – Four (22 augusti) Spelning Münchenbryggeriet, Stockholm 19 november

Efter att Kele Okereke gjort ett soloförsök och diverse rykten om att bandet har sparkat honom står nu bandet ändå där tillsammans. Första låten från nya skivan Four ger hopp om att Bloc Party återvänder till sina indierötter och alla hoppas vi att de skall ge oss ett album som skall bli lika bra som debuten Silent Alarm. Med ytterligare en ny skiva i ryggen kommer de till Sverige för en spelning i november.

Matchbox Twenty – North (4 september)

Matchbox Twenty är ett band som kanske inte slagit igenom så stort här i Sverige ännu, men North är faktiskt bandets femte skiva. Deras debutskiva Yourself or Someone Like You som släpptes i 1996 sålde makalösa 12 miljoner bara i USA. Bandets sångare, Rob Thomas, är kanske mer känd för oss i Sverige genom Santanalåten ”Smooth” som han skrivit och sjunger på. Kanske får vi se bandet bege sig ut på turné och denna gång komma till Sverige?

Cat Power – Sun (5 september)

Chan Marshall, eller Cat Power som vi bättre känner henne som, släpper snart sin efterlängtade nionde skiva, Sun. Marshall (bilden) spelar alla instrument och har producerat skivan helt själv den här gången. Ofta brukar artister göra sina bästa verk i hjärtesorg och det återstår att se hur Sun blir, Chan har nämligen nyligen separerat från ett långt förhållande. Första singeln, ”Ruin”, ger höga förväntningar!

Two Door Cinema Club – Beacon (5 september)

Bandet från Irland som med sin första skiva Tourist History skaffade sig en stor fanskara här i Sverige är snart tillbaka med nya albumet Beacon. Med första singeln ”Sleep Alone” försöker bandet visa upp en mer intim men samtidigt ett större och inkluderande sound. Vi får se om skivan klarar att leva upp till förväntningarna.