En liten konsertlokal med stora ambitioner

I pittoreska lilla Apelviken, strax söder om Varberg, hittar vi en av landets kanske mest otippade konsertlokaler. Mitt i ett område som huvudsakligen befolkas av badhytter, vindsurfare och glasskiosker, ligger den lilla restaurangen Majas vid Havet som ordnar spelningar under sommarmånaderna. Sedan 1995 har stället varje sommar – trots begränsad kapacitet och det något aparta läget – lockat såväl stora svenska namn som Håkan Hellström och The Soundtrack of our Lives som mer otippade utländska akter som The Lucksmiths och Ladybug Transistor.

Årets program håller fast vid det beprövade konceptet och innehåller såväl svenska storheter som Veronica Maggio och Melissa Horn och två spelningar med Magnus Carlson & Augustifamiljen (varav en gästas av Titiyo) som det amerikanska alt-country-fenomenet Deadman. Rockfotos Anton Lindskog ringde upp eldsjälen bakom verksamheten: Krögaren, musikern och bandbokaren Ulf Cronheim för ett samtal på klingande halländska.

Hade du sysslat med bandbokning innan ni började med sommarkonserterna på Majas vid Havet?

– Ja, jag gjorde mina första bokningar i samband med att föreningen Rockparty startade. Det var när Rockparty drog igång Hultsfredsfestivalen som jag, med deras hjälp, lyckas ordna några spelningar med utländska band här i Varberg. Jag tog hit bland annat The Shamen och Pop Will Eat Itself.

Förutom stora svenska artister så kommer ju även en del utländska band till Majas vid Havet. The Lucksmiths spelade hos er under sin avskedsturné. Hur hamnar egentligen ett australiensiskt indie-band i Varberg?

– Jag minns inte riktigt hur det gick till men jag har för mig att det var genom Jens Lekman. Han har ju varit och lirat hos oss några gånger och när han åkte över för att spela i Australien blev han kompis med snubbarna i The Lucksmiths. Jag tror att han helt enkelt rekommenderade Majas vid Havet för dem när de letade spelställen till sin Europa-turné.

– Just i det här fallet väger det väl också in att det faktiskt inte är så många ställen i Sverige som tar emot indie-band just under sommarmånaderna – ja, förutom Debaser då såklart.

I sommar får ni besök av Deadman. Hur gick det till?

– Jag har varit med och startat upp stället i Stockholm där Deadman spelade förra gången de var i Sverige. Det var föreningen Rootsy som tog hit dem och när jag hörde att de var på väg tillbaka så föreslog jag direkt att vi skulle ta dem till Majas vid Havet. Jag tycker de är ett sjukt bra band!

– Deadman spelar ju på både Peace & Love och Storsjöyran i år och det är tack vare att festivalerna så att säga ”står för Sverige-resan” som jag kan ta dem till Varberg. Annars hade vi aldrig haft råd.

Två band som har spelat hos er väldigt många gånger är Weeping Willows och The Soundtrack of our Lives. Magnus Carlson (från Weeping Willows) kommer tillbaka i sommar och förra sommaren var både han och Soundtrack-Ebbot hos er. Hur kom ni egentligen i kontakt med varandra?

– The Soundtrack of our Lives var faktiskt hos oss och körde en ”hemlig spelning” för endast inbjudna så sent som i april – det var en uppvärmning för deras pågående turné. Ebbot bor sedan en tid tillbaka på Särö i Varberg, rätt så nära min gård, så vi springer på varandra med jämna mellanrum. Soundtrack var ett av de första banden vi bokade när vi startade sommarkonserterna och de har fortsatt att komma tillbaka sedan dess.

– Weeping Willows kom jag i kontakt med någon gång i mitten av 90-talet när jag själv lirade i ett Göteborgs-baserat band som repade i samma lokaler som Fidget och Broder Daniel. Någon tipsade oss om ett coolt band som fick tjejerna att börja lipa när de spelade. Vi gick till Pustervik för att kolla in dem och det visade sig vara Weeping Willows. De var så bra att vi frågade om vi fick spela förband till dem och det naturliga steget efter att vi hade gjort det, var att boka dem.

– Majas vid Havet är ju en väldigt otippad konsertlokal. Jag tror anledningen till att en del artister gärna återvänder hit är att de gillar den familjära stämningen här. Egentligen är det ju alldeles för litet för en del av bokningarna vi har i sommar – som Melissa Horn och Veronica Maggio.