Imorgon kör vi, Hultsfred!

2010 var ett ödesdigert år. Den stora utförsäkringen började, ZTV lades ned, J.D. Salinger dog – och föreningen som arrangerade Hultsfredsfestivalen, Rockparty, gick i konkurs. Orsaken var att de endast hade sålt 5000 biljetter, vilket kan jämföras med år 2005 då festivalen hade 31 000 besökare. 2010 blev det ingen festival. Men inför 2011 svepte en tysk arrangör vid namn FKP Scorpio in, och nu är festivalen tillbaka och livskraftig. Och nya Hultsfredsfestivalen har en helt annan roll i festivalsverige.

Från att ha varit en gigant i stil med Peace and Love har Hultsfred nu blivit någon slags tältversion av Way Out West. Peace and Love har tagit över Hultsfreds gamla roll och Way Out West har mest blivit en mutation av sig själv. Gamla Hultsfred bokade alla möjliga storheter; allt från Lars Winnerbäck till Pixies. Nya Hultsfred kör hela album; 2011 Primal Scream med Screamadelica, 2012 kommer Cardigans att spela Gran Turismo. En annan likhet nya Hultsfred har med Way Out West är hipsterkosher nostalgi. Medan Peace and Love bokar nostalgi i stil med Journey och Roxette bokar nya Hultsfred The Cure och Garbage.

Den stora skillnaden är emellertid villkoren. Medan Way Out West förutsätter att man bor i Göteborg, känner någon där eller har råd med vandrarhem eller hotell, så kan vem som helst åka till Hultsfred och tälta. Och hur mycket jag än sympatiserar med bekvämligheten i att festivala med dusch och rena lakan kan jag inte låta bli att tycka att det finns en vacker solidaritet i det. Way Out West är i mångt och mycket en ”vuxen” festival; till Hultsfred är även tonåriga hipsters välkomna.

Med det sagt finns det väl en del att se för helt vanliga poppare också. Markus Krunegård, Mumford & Sons, Noah and the Whale, Anna Ternheim, Den Svenska Björnstammen och The Kooks, till exempel.

Ett måste för alla torde vara Cardigans Gran Turismo. Ingen som levde på 90-talet, vilket alla festivalbesökare hoppeligen gjorde, kan ha undgått att ha en relation till ”Erase/Rewind” och ”My Favourite Game”. De som tänker se fotbollsmatchen mellan Sverige och England kan dock komma sent – matchen visas på Blue Stage med start 20.45 och Cardigans går på 22.30. Undertecknad tänker prioritera Cardigans, men det är upp till var och en. Som total novis när det gäller sport finner jag det högst fascinerande att en fotbollsmatch ska dela scen med The Vaccines och M83. Men var och en blir salig på sin fason.