Albin Gromér: – Det vore fett att samarbeta med Kanye West

Albin Gromer har med debutskivan Album i år visat att det går att göra soul på svenska och att man kan skriva sorgsna ballader om brustna hjärtan även om man inte spelar gitarr. I fjor kunde den 21-årige Malmöiten äntligen säga upp sig från jobbet som telefonförsäljare och satsa helt på musiken. Rockfoto fick en pratstund med det skönt avslappnade svenska soulundret i samband med hans spelning på Siestafestivalen.

Allt är på väg att gå i stöpet när vakterna till den lilla Playascenen först inte vill släppa in oss till det minimala backstageområdet bakom scenen eftersom vi saknar backstagepass. När Albin Gromer själv kommer ut och frågar om de inte kan släppa in oss så att vi kan göra intervjun går de motvilligt med på att låta oss passera.

Vi slår oss ner i en stor soffa placerad under ett partytält bakom scenen. Albin har lite drygt en timme tidigare gjort en spelning som har lockat en inte alls oäven skara till den näst minsta av Siestafestivalens fyra scener, trots den tidiga speltiden, krocken med Rebecca & Fiona på största scenen – och trots att festivalvädret ännu inte har infunnit sig.

– Vilket föredrar du egentligen att göra: klubb- eller festivalspelningar?

– Jag vet faktiskt inte riktig, trots att jag har provat både och. Något som kan vara till min nackdel när det gäller festivalspelningar är att jag inte har några riktiga upptempo-låtar – det är ju inte house jag gör precis. Så det kan bli lite lidande när folk har kommit till en festival för att festa loss, vilket jag inte riktigt kan erbjuda dem med mina ballader. Men jag tycker det är fett att spela överallt.

Albin Gromer är fortfarande klädd i samma tröja som han hade på sig under spelningen. Det är en iögonfallande och väldigt snygg grå t-shirt fylld med små påsydda plastdetaljer som bildar ett mönster.

– Jag har läst att du inför den här turnén har jobbat mer med den visuella biten. Bland annat framträder du endast i kläder av märket Altewai.Saome. Kan du berätta om bakgrunden till det?

– Först måste jag påpeka att jag innan den här turnén inte har tänkt på det visuella överhuvudtaget. Vi har bara gått upp och spelat i våra vardagskläder. Så kom jag i kontakt med det här klädmärket – Altewai.Saome – som drivs av två unga tjejer från Malmö. Jag fick höra talas om det genom att jag känner den ena tjejens lillasyster. De har feta kläder som känns lite mer ”custom” så jag frågade helt enkelt om jag fick låna några plagg.

Albin Gromer blev en angelägenhet för soul-Sverige på allvar när den då rätt så okände sångaren, plötsligt fick framträda på 2011 års P3 Guldgala.

– Som så många andra hörde jag först talas om dig i samband med 2011 års P3 Guldgala. Hur fick du egentligen det jobbet?

– Det ligger en hel del telefonsamtal och mailväxling bakom. Jag har haft ett väldigt stort stöd hos P3 från allra första början. De plockade upp min första ep som jag släppte när jag började göra musik 2006 och spelade den. När de fick in singeln ”Här Inne Hos Mig” så gillade de den och bestämde sig för att satsa ordentligt på mig. Det har varit ett byggande under ett antal år.

– Det här med att göra soul på svenska är ju fortfarande ganska nytt. Hur landade du själv i soulmusiken?

– Jag försöker ta in alla möjliga influenser i min musik men jag har lyssnat mycket på soul och väldigt mycket på hip hop så jag är såklart påverkad av det. För mig var det gunget i musiken som först lockade men också de snygga klangerna. Det här med att få ackord att låta snyggt är en viktig del av det jag själv gör, något som litegrann kommer från jazzen och som ju också är en del av soulen. Det handlar om gung och snygga klanger.

– Har det alltid varit självklart för dig att skriva på svenska?

-Det hade såklart varit intressant att utforska det engelska språket men svenska är det som är lättast för mig att skriva på. När jag kommer på texterna är det alltid svenska ord som kommer till mig i huvudet. Så jag kör på det tills vidare.