Stjärnskott: Tiger Bell

Tre norrländskor flyttade till Stockholm och träffade en punkbasist som hade tillbringat barndomen med att spela spansk flamenco. Sedan dess har Tiger Bell öst ur sig cheerleaderpunk för alla som vill lyssna, inklusive bowlingfantaster och finska frisörer.

Luleå blev för litet för ett band med ambitioner så efter gymnasiet packade Lovisa Thurfjell, Lisa Löfgren och Lotta Wennström väskorna och flyttade till Stockholm. Där skulle deras band Rewind få mer plats att växa.

– Det fanns typ två ställen vi kunde spela på i Luleå och dem körde man ju slut på rätt snabbt. Det var liksom ”Jaha, ska de spela igen? Vi såg dem förra veckan”, berättar Lotta.

Lovisa, Lisa och Lotta har känt varandra sedan de var sex år gamla och växte upp i samma Luleåområde (”det såg ut som något ur Barnen i Bullerbyn”), men under skolåren tröttnade trion på att titta på film och leka kurragömma och bildade istället ett band.

– Vi var på besök i en replokal en dag och satte oss vid något instrument och började spela. Då visste vi inte ens om att man skulle stämma gitarrerna. Vi lärde oss ett par ackord, spelade dem och tänkte ”ja, det här låter ju jättebra”.

Väl i Stockholm hade de ett band men ingen basist. Lotta spelar trummor, Lovisa och Lisa gitarr.

– Vi spelade med basister ett tag, men vi hade olika ambitionsnivåer och sen råkade vi bara bli utan en. Jag spelade faktiskt bas i början…, förklarar Lovisa men en fnysning från andra sidan bordet avbryter henne.

– Ja, det var ju skitbra, skrattar Lotta.

– … men jag sjöng också så det kändes konstigt att spela bas samtidigt.

Bandets basistbrist tänkte Canan Rosén råda bot på. Hon hamnade på en Rewindspelning av en slump och skickade efteråt ett mail till bandet. Själv hade hon tillbringat barndomen på en kommunal musikskola med att lära sig spela gitarr.

– Jag satt med en fotpall och spelade spansk flamenco.

Men i hemlighet hade hon andra planer inspirerade av den tecknade filmen Jem and The Holograms om ”en massa coola brudar som spelade i band”.

– När jag var tolv bestämde jag att jag skulle spela i ett band. Punkt slut. Jag hade skrivit i min egen vännerbok att jag skulle bli en rockdansare när jag blev stor och det är väl typ där jag är nu.

Efter ett gemensamt rep fick hon ta plats som ny basist i Rewind som samtidigt döptes om till Tiger Bell. Tiger Bell beskriver sitt sound som ”cheerleaderpunk”, en förkortning för ”poprockpunk med tjejkörer, hög energi och mycket glädje” och skriver musik efter mottot ”en bra låt är en kort låt”.

– När man betalar studion själv får man spela jävligt snabbt, säger Canan.