Mönsterås Blues- och Rootsfestival slår upp portarna

Sverige har gått in i sin festivalsäsong, och runt om i landet spelas det i det gröna. En festival som går av stapeln i maj, är genrespecifik, och utspelar sig mitt i staden, är Blues- och Rootsfestivalen i Mönsterås. Arrangemanget går år 2012 in på sin nittonde upplaga. Rockfoto fick ett samtal med festivalgeneralen Stefan Svensson, och med sångerskan Patricia Page, inför evenemanget.

Den 25-26 maj intar bluesen och den blues-orienterade musiken ett litet samhälle på den svenska östkusten.

Mönsterås handlar om blues i dagarna två.

Längs Storgatan på orten byggs scenerna upp, sju stycken till antalet. På torget riggas huvudtältet, som tar tolv hundra festivalbesökare. På tältets baksida fortsätter andra tält in på en sidogata, där restauranger och barer återfinns.

Hotellrummen i Mönsterås är slutbokade sedan ungefär året tillbaka den här helgen. Och de som i det här läget kommer på att de vill höra blues på den småländska ostkusten i helgen, och ha tak över huvudet under några sömntimmar, gör klokast i att försöka hitta logi i Oskarshamn någon mil bort.

-Mönsterås har länge varit ett bluesfäste, säger festivalansvarige Stefan Svensson. Mönsterås Blues Band var ursprungligen initiativtagare till festivalen, och kommunen gick tidigt in och stöttade evenemanget.

Idag är det den lokala bluesföreningen och kommunen som hjälps åt bakom arrangemanget. Resultatet är en folkfest med så lite som hundra meter mellan de många scenerna. Det är trångt på Storgatan i den lilla orten.

Festivalen är också värd för en tävling.

-Scandinavian Blues Contest går av stapeln här, berättar Stefan. Ett tiotal akter deltar, och en vinnande akt utses av publiken och en jury av bluesrävar. Den vinnande akten får en spelning på kontinenten och blir också en av våra headliners på stora scenen påföljande år.

Årets program innefattar akter som Janne Schaffer Blues Band, Joanne Shaw Taylor, Rich Harper, Sven Zetterberg, The Beat from Palookaville, och Dale Smith Blues Band.