Stjärnskott: salut!machaut

Det var under studietiden i Lund som Katrineholmssonen Erik Lindegren var med och startade salut!machaut, där han sjunger små vardagsbetraktelser till smittsamt energisk solskenspop med mycket blås. Malmöbandet är aktuella med EP:n The Tumble som är inspelad i Kungsten Studios i Göteborg och det är svårt att hitta ett mer lämpligt soundtrack till den annalkande sommaren. Rockfotos Anton Lindskog slog sig ner och tog en öl med bandets sångare och pop-crooner på en uteservering vid Möllevångstorget, en liten bit från lägenheten som Erik delar med sin flickvän.

I biografin på er hemsida står det att ni bildades år 2004 på Café Ariman (välkänt fik i Lund som flitigt besöks av stadens studenter – reds anm).

– Ja, bandet startades av mig och Daniel som spelar gitarr. Vi hade aldrig några regelrätta auditions utan istället gick vi till Café Ariman och fikade med de som var intresserade av att vara med. Sedan värvade vi de allra trevligaste till bandet. Som tur var kunde de spela sina instrument också (skratt).

Har sättningen förändrats något sedan starten?

– Inte särskilt mycket. Jag, Daniel, Klara och Martin har varit med från början – det är vi som spelar gitarr, bas och trummor. Däremot har blåssektionen förändrats men har sedan fyra år tillbaka bestått av Johan och Sebastian.

Har salut!machaut alltid haft en blåssektion?

– Ja, det har varit en viktig del av konceptet från allra första början. För egen del tror jag att salut!machauts sound – energisk och melodiös pop med mycket blås – var lite av en motreaktion mot de väldigt deppiga rockbanden jag spelade i tidigare.

– I början var vi nästan besatta av tanken på att det skulle vara mycket blås. I en tidig version bestod blåssektionen av fem personer. Det blev problematiskt eftersom blåsinstrumenten överröstade allt annat och vi inte kunde höra varandra i replokalen (skratt).

En ganska uppenbar förebild för er musik är Belle & Sebastian. Kan du nämna några andra band som har influerat er?

– När vi startade såg vi upp till Dexy’s Midnight Runners och vi var väldigt påverkade av svenska Florence Valentin som då precis hade släppt sin första EP. För mig personligen har Jonathan Richman, Scott Walker och på senare tid även Frank Sinatras Watertown-skiva varit väldigt viktiga och jag har märkt att jag omedvetet har börjat ta efter deras sätt att sjunga. Vi har också alltid gillat gammal northern soul, att få till det svänget har vi nog alltid i bakhuvudet.

– Det är möjligt att man kan ana en del Belle & Sebastian-influenser i melodierna men musiken måste alltid ha en nerv – det får inte bli för sött eller slätstruket. Egentligen tycker jag att vi har mer gemensamt med Saturday Looks Good To Me som vi lyssnade mycket på när vi startade bandet.