’Elva Streck’ – Vapenbröder

Bakom den kanske mest bad- och grillvänliga popmusik som hörts i år står åttahövdade Vapenbröder från Karlskrona. Hemstaden är så närvarande i de unga vännernas musik att de själva kallar det ”Karlskronapop”. ”Det är havet och Repslagarbanan intryckt i en gitarr” har sångaren Rasmus Degerskär förklarat saken i en intervju med Blekingenytt. Nu finns debutskivan Elva Streck ute på Spotify med nio låtar som handlar om hur det är att vara ung i en svensk småstad.

Hopp och storslagna framtidsplaner varvas med oro och rädsla – bland annat inför det tilltagande gatuvåldet, som i singeln ”Gangsterland”. Tankarna går främst till Dexys Midnight Runners men också till Håkan Hellströms första skiva när Rasmus sjunger med stor inlevelse till bubbliga, storslagna poparrangemang med mycket blås. Hemma i Karlskrona är de redan hjältar, nu är det dags för resten av pop-Sverige att låta sig erövras. Lyssna här.