Stjärnskott: Alina Devecerski

En våg av bra svenska artister poppar upp lite här och där just nu. Någon som det kommer snackas mycket om är en tjej från Sundbyberg vid namn Alina Devecerski. Ni kanske inte känner igen namnet än, men chansen finns att ni redan har hört låten ”Flytta på dig”. Debutsingeln släpptes officiellt i måndags, har redan hunnit flippats på P3:s ”Flipp eller Flopp” och förväntas bli en av sommarens stora låtar. Rockfotos Wai Kei Fung bestämde sig för att ta en kort pratstund med denna spännande nykomling som man kommer kunna se och höra på flera av sommarens festivaler.

Q: För oss som inte vet, vem är Alina Devecerski?

A: Oj, vad svårt att svara på. Om jag ändå visste det själv.

Q: Vad handlar låten “Flytta på dig” om?

A: Den handlar om att försöka bli kvitt min inre negativa röst som försöker dra ner mig och hålla mej tillbaks med olika medel. Lite schizofrent sådär. Men jag tror att de flesta kan uppleva att de har två olika sidor i utmanande situationer, en som säger: ”kom igen du klarar det!” och en annan som säger: ”ge upp nu!”. Det hoppas jag i alla fall, annars kanske jag behöver nån form av medicin…

Q: ”Flytta på dig” har beskrivits som en korsning mellan Veronica Maggio med en bit attityd och Maskinen. Är det en rättvis beskrivning?

A: Alla beskriver musik utifrån sina egna referenser och vad dom gillar eller ogillar, så jag känner inte att det finns nåt rättvist eller orättvist sätt att beskriva den på. Själv gillar jag både Maskinen och Veronica Maggio skarpt för de gör sin grej! Så då tar jag av mig hatten och tackar för det.

Lyssna på Alina Devecerskis "Flytta på dig" på Spotify.

Q: Du har tidigare spelat i olika band. Vad är det som gör ett soloprojekt mer lockande?

A: Jag tyckte det var dags att ta mej i kragen och se vad jag kunde åstadkomma själv.

Q: Vad lyssnar du på själv på?

A: Lyssnar mest på Nirvana, Familjen, Kent, M.I.A

Q: Förutom musiken så tycker du också om dans. Hur mycket influeras låtskrivandet av musiken som du dansar till?

A: Jag tror att jag blir mer influerad av drivet i dansen och tänker mycket på att det ska finnas i musiken. Även om jag inte direkt dansar på scen så ligger det där under och bubblar.

Q: Din låt “Flytta på dig” är redan omnämnd som årets sommarplåga. Tycker du det är smickrande eller är det mest jobbigt?

A: Har inte riktigt bestämt mej än, men det är ju ett himla tråkigt ord.

Q: Men om du tänker på ordet “sommarplåga”, vad tänker du på då?

A: Jag tänker att det är en bra och catchy låt som tappar magin bara för att man har hört den för många gånger utan att ha valt det själv.

Q: När kan man förvänta sig mer material från dig?

A: Redan nu finns ett B-spår (”Jag svär”) till singeln ute. Sedan satsar jag på att ha albumet klart till hösten – så jag kommer vara bänkad i studion i sommar.

Q: Var kommer man kunna se dig live framöver?

A: Jag kommer att spela på lite olika festivaler i sommar, bland annat på Popadelica, Peace and Love, Storsjöyran, Emmaboda och några till. Det ska bli jävligt kul!