Skansros är tillbaka

Tycker ni att Felix får för mycket uppmärksamhet jämfört med resten av Skansros?

– Nej, han är ju vår sångare och skriver texterna så det är väl naturligt att folk är mest nyfikna på honom. Det är ju trots allt texterna som utåt sett är den mest personliga delen av Skansros. Vi fungerar ändå som ett band där alla har olika uppgifter och skriver musiken ihop.

Var det alltid självklart att ni skulle göra musik på svenska?

– Ja, det var ju Felix som drog ihop bandet och han hade redan bestämt sig för att texterna skulle vara på svenska. Så det har vi bara kört vidare på.

Ni fick ju mycket uppmärksamhet redan i samband med första skivan – och även innan dess. Har det gjort att ni har känt stor press på er inför uppföljaren?

– Nej, nu har det ju gått så lång tid – det är tre år sedan Skansros. Det beror inte på att vi har skjutit upp det, snarare är det en massa andra saker som har kommit emellan. Själv var jag inte ens säker på att folk skulle komma ihåg oss inför andra skivan – men det verkar många göra vilket är roligt. Jag har dock inte själv känt att vi skulle ha något särskilt att behöva leva upp till.

 Anna von Hausswolff medverkar som gästsångerska på nya skivan. Hur kom ni i kontakt med varandra?

– Filip har spelat tillsammans med henne tidigare – och gör det fortfarande live ibland. Vi tycker hon är grym så det var väldigt kul att hon ställde upp.

Vad har ni för planer nu efter skivsläppet?

– Vi har en del spelningar bokade inför våren och sommaren men vi vet inte riktigt omfattningen av det ännu. Och till skillnad från hur vi gjorde efter första skivan så har vi faktiskt redan börjat skriva nya låtar. Vi känner oss väldigt peppade på att hålla på med bandet nu och har bestämt att det minsann inte ska dröja ytterligare tre år till nästa skiva.

Har ni spelat utanför Sverige ännu?

– Ja, en gång i Oslo och även på Åland – men det är såklart fortfarande koncentrerat till Sverige. Det hade varit väldigt kul att få göra lite fler spelningar utomlands, till exempel i Norge. Jag tror verkligen vår musik hade kunnat gå hem i Norge – men man kan ju såklart inte ta för givet att norrmännen skulle orka bry sig om ett litet Göteborgsband. Särskilt som vi här i Sverige inte verkar lyfta ett finger för att få hit norsktalande band.